Fostul sediu al Prefecturii Galați, Casa Geshov, reabilitat cu fonduri europene. Clădirea a găzduit Palatul Pionerilor în perioada comunistă

Daniela Alexandru 06.09.2021, 12:03
Fostul sediu al Prefecturii Galați, Casa Geshov, reabilitat cu fonduri europene. Clădirea a găzduit Palatul Pionerilor în perioada comunistă

Una dintre clădirile emblematice ale emblematice ale orașului Galați se renovează și va căpăta înfățișarea pe care o merită. Este vorba despre vechiul sediu al Pârcălăbiei Covurlui, găzduit de casa cunoscută sub numele de Casa Geshov, care în perioada comunistă a fost transformată în Palatul Pionerilor. Acum, clădirea veche de un secol și jumătate, va fi reabilitată cu ajutorul fondurilor europene.

Fostul sediu al Prefecturii Galați, Casa Geshov, reabilitat cu fonduri europene

Clădirea, care a fost construită în anul 1872, a aparținut fiului Prim-Ministrului Bulgariei începând cu secolul al XX-lea. Imobilul se află pe Calea Domnească din Galați și acum este în plin proces de reabilitare, cu ajutorul unui proiect european în valoare de 9, 5 milioane de lei. Scopul autorităților este să reintroducă imobilul în circuitul turistic, deoarece clădirea va fi dotată cu 11 spații expoziționale, două săli de vernisaj, o sală de expoziție video, precum și un spațiu multifuncțional.

Se lucrează intens la restaurarea faţadei şi luminatorului, se reface complet acoperişul şi se pregăteşte montarea tâmplăriei, se fac racordurile de apă, canalizare şi energie electrică, iar la interior se lucrează la tavane şi se gletuiesc pereţii, a precizat, pentru presa locală, primarul Ionuţ Pucheanu.

Fostul sediu al Prefecturii Galati, Casa Geshov, reabilitat cu fonduri europene
Fostul sediu al Prefecturii Galati, reabilitat

Istoria clădirii

Ca majoritatea clădirilor istorice din România, și fostul sediu al Pârcălăbiei de Covurlui se afla într-o stare avansată de degradare, după ce, din 1989 a fost folosit de mai mulţi chiriaşi ai Primăriei. În perioada 1897 – 1906, imobilul a fost închiriat pentru sediul Prefecturii judeţului Covurlui, iar până în anul 1950 i-a aparţinut lui Evstratie Ivan Geshov, descendent al unei familii de negustori bulgari.

Ulterior, imobilul a devenit proprietate de stat. Numele casei vine de la Ivan Geshov, fiul lui Evloghie Ivan Geshov, fost prim-ministru al Bulgariei între anii 1911 și 1923, în perioada primului Războiului Balcanic care a moştenit acest imobil.

Fiul său, E.I. Geshov locuia în Bucureşti, iar imobilul pe care îl avea în Galaţi, str.Domnească, nr.90 (fost nr.88, actual nr.58), l-a închiriat, în perioada 1939-1941, Comandamentului 3 Teritorial. După decesul lui Geshov, moştenitorii i-au preluat averea, inclusiv imobilul din strada Domnească, nr.90. Construit în anul 1872, imobilul se remarcă, graţie cărţilor poştale de la începutul veacului trecut, prin arhitectura lui, potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Fostul sediu al Prefecturii Galati, Casa Geshov, reabilitat cu fonduri europene
Fostul sediu al Prefecturii Galati, Casa Geshov, reabilitat cu fonduri europene
Urmăriți Impact.ro și pe