Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu

Mihnea Tălău 29.08.2022, 22:58
Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu

Magistraţii Curţii de Apel Chișinău au respins, luni, recursul avocaților fostului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care solicitau ridicarea măsurilor impuse asupra sa. Astfel Dodon va rămâne, în continuare, în arest la domiciliu

Nici avocații apărării, nici procurorii, nu au avut câștig de cauză

Și cererea procurorilor care au solicitat aplicarea unor restricţii suplimentare în privinţa lui Dodon, inclusiv interzicerea convorbirilor telefonice, au fost respinse de judecătorii moldoveni.

Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a declarat presei că a prezentat probe noi privind riscurile de ingerinţă în urmărirea penală, distrugerea de probe, săvârşirea de noi infracţiuni şi interacţiunea cu alte persoane implicate în cauza penală.

„În perioada 26 mai – 10 iunie, de pe telefonul mobil de care s-a folosit Igor Dodon au fost efectuate 700 de apeluri, 36 de mesaje, peste 600 de conexiuni la internet. Organul de urmărire penală nu cunoaşte cu ce persoane a interacţionat. Posibil şi cu persoanele implicate în cauza penală’, a declarat el potrivit  deschide.md.

Ministerul Justiției reacționează. „Suveranitatea națională nu a fost vândută”

Acuzațiile, sunt unele foarte grave

Igor Dodon, în prezent preşedinte de onoare al Partidului Socialiştilor (pe care l-a și înființat), grupare de stânga, prorusă, a fost reţinut la data de 24 mai. Ulterior, în 26 mai, printr-o decizie a Judecătoriei Chişinău, acesta a fost plasat în arest la domiciliu, notează Deschide.md

Igor Dodon este acuzat de corupție pasivă, dar și de „trădare de patrie”, finanţare ilegală a partidului său şi îmbogăţire ilicită. În dosar mai sunt vizaţi mama lui Igor Dodon, soţia sa, precum şi cumnatul său, Petru Merineanu, care se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. La fel, Dodon are statut de învinuit în dosarul „Energocom”.

Conform anchetatorilor, fostul președinte al Republicii Moldova a primit în anul 2019 bani din partea unui oligarh şi aliat politic, Vlad Plahotniuc, care de atunci a fugit din țară şi este vizat de sancţiuni din partea Statelor Unite ale Americii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...