Igor Dodon, în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Fostul preşedinte al Moldovei voia să iasă din ţară

Ana Anitoiu 26.05.2022, 18:17
Igor Dodon, în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Fostul preşedinte al Moldovei voia să iasă din ţară

Procurorii anticorupţie din Republica Moldova au cerut arestarea preventivă, pe un termen de 30 de zile, a fostului președinte Igor Dodon și a cumnatului său, Petru Merineanu, care au fost reținuți, în urmă cu o zi, pentru 72 de ore.

Igor Dodon, plasat în arest la domiciliu

Update joi, 26 mai 2022, ora 18:17. Igor Dodon a fost plasat de magistrații Judecătoriei Ciocana în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii au dovedit că fostul președinte al Republicii Moldova intenționa să fugă din țară.

De asemenea, cumnatul lui Igor Dodon, care a fost prins în timp ce înghițea probele din dosarul în care sunt cercetați amândoi, va petrece aceeași perioadă în penitenciar.

„Rezultatul perchezițiilor confirmă că dumnealui (Igor Dodon, n.r.) intenționa să plece peste hotarele țări. Despre persoanele cu care urma să plece nu există la moment asemenea informații”, au spus procurorii, precizând că nu au fost găsite bilete, însă fostul președinte al Republicii Moldova a vorbit despre plecare.

„Un dosar penal de-al Maiei Sandu”, a spus Igor Dodon, care nu a fost lăsat să dea declarații în fața presei.

Știre inițială: 

Procurorii vor arestarea prevenitvă a lui Igor Dodon

Igor Dodon, liderul de facto al Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), a fost reţinut, marţi, alături de cumnatul lui, Petru Merineanu. Au fost plasați amândoi în arestul Direcţiei de poliţie din Chişinău.

„Instanța de judecată sesizată urmează să stabilească data și ora examinării demersurilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Igor Dodon este acuzat de corupție pasivă, dar și de „trădare de patrie”, finanţare ilegală a partidului său şi îmbogăţire ilicită. Conform anchetatorilor, fostul președinte al Republicii Moldova a primit în anul 2019 bani din partea unui oligarh şi aliat politic, Vlad Plahotniuc, care de atunci a fugit din țară şi este vizat de sancţiuni din partea Statelor Unite ale Americii.

Procurorii anticoruptie din Republica Moldova cer arestarea preventiva a lui Igor Dodon
Igor Dodon

Cum ar fi încercat cumnatul lui Igor Dodon să distrugă probe

Marți, fostul președinte a fost reținut pentru 72 de ore, după ce mai multe percheziţii au avut loc la domiciliul şi la birourile lui. Şefa interimară a Procuraturii Anticorupţie, Elena Cazacov, a declarat că reținerea lui Igor Dodon și a cumnatului său a fost necesară din cauza riscului de a „fi distruse probe”.

Cumnatul fostului președinte al Republicii Moldova ar fi înghițit o chitanţă ce demonstra că au fost făcute tranzacţii cu bunuri imobiliare în valoare de 700.000 de euro, conform șefei interimare a Procuraturii Anticorupţie.

După ce Igor Dodon a fost reținut, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus, miercuri, că Moscova va urmări cu atenţie modul în care se desfășoară evenimentele, precizând că acest dosar ţine de afacerile interne ale Republicii Moldova.

Igor Dodon, sprijin din partea Rusiei

După ce Igor Dodon a fost reținut, marți, la Chișinău, ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova se va asigura că drepturile fostului președinte al Republicii Moldova vor fi respectate.

„Considerăm că aceasta este o problemă internă a Republicii Moldova. Cu toate acestea, nu am vrea ca autorităţile aflate la putere (în republică) să înceapă să-şi regleze conturile cu foşti concurenţi politici, profitând de situaţia actuală.

De aceea, ne vom asigura cu atenţie că drepturile lui (Igor) Dodon în cadrul procedurilor judiciare sunt respectate şi conforme normelor internaţionale”, a spus Andrei Rudenko.

Igor Dodon a fost președintele Republicii Moldova în perioada 2016 – 2020 și a fost susţinut în mod deschis de Moscova. În 2020, alegerile prezidențiale au fost câștigate de preşedinta proeuropeană Maia Sandu, care a obținut victoria și în cele legislative ce au urmat în 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe