Fostul președinte al CSM și propunerea PNL pentru ministrul Justiției, Bogdan Mateescu, vrea să inspecteze judecători

Dumitru Puha 23.03.2024, 13:37
Fostul președinte al CSM și propunerea PNL pentru ministrul Justiției, Bogdan Mateescu, vrea să inspecteze judecători
  • Fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Bogdan Mateescu, în prezent președinte al Tribunalului Vâlcea, vrea să devină inspector judiciar. El s-a înscris la concursul pentru funcția de inspector care se desfășoară în perioada februarie-iunie 2024. 

Printre cei 31 de candidați care îndeplinesc condițiile pentru a deveni inspector judiciar se regăsește și Bogdan Mihai Mateescu. 

Dacă va reveni la București ca inspector judiciar, Mateescu va primi diurnă de delegare și de detașare, iar salariul acestuia va ajunge la nivelul unui judecător de la instanța supremă. 

Salariu cu o treime mai mare

Un președinte de tribunal a câștigat anul trecut aproximativ 200.000 de lei. Un judecător de la instanța supremă câștigă cu o treime mai mult, adică 300.000 de lei. 

Din ianuarie 2023, Mateescu este președintele Tribunalului Vâlcea, funcție în care a ajuns fără să profeseze ca judecător de tribunal, el fiind ales în CSM din partea judecătoriilor. 

Fost membru al CSM până anul trecut, Mateescu a fost în iunie 2023 luat în calcul pentru a ocupa funcția de ministru al Justiției, fiind susținut de PNL. La momentul respectiv, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat că Bogdan Mateescu „este în analiză” pentru conducerea Ministerului Justiției.

Tatăl lui Mateescu, Mihai Mateescu, primar liberal în Băile Govora, a fost reclamat de o angajată a primăriei după ce ar fi amenintat-o, iar fiul său, președinte al Tribunalului Vâlcea i-ar fi propus femeii o funcție bine remunerată. 

Dosar lăsat în nelucrare

În mai 2023, procurorul general Alex Florența a decis mutarea la Parchetul General a dosarului în care primarul Mihai Mateescu e acuzat de abuz în serviciu. De aproape un an, cazul este ținut la sertar. „Vă comunicăm faptul că dosarul la care faceți referire se află în lucru la Secția de urmărire penală, fiind efectuate cercetări in rem cu privire la infracțiunea de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin. l Cod penal”, ne-a transmis Parchetul General.

Potrivit unei înregistrări difuzate de Antena 3, judecătorul Mateescu i-ar fi propus femeii un post remunerat cu 6.000 de lei pe lună funcționarei din primărie care „voia să facă sesizări”:

„Funcţionar: Bună! Mai stau de vorbă cu colegii, mai muncesc

Bogdan Mateescu: Vreau să vorbesc cu tine şi cu Raul pentru că am auzit că, nu ştiu, vrei să faci seizări.

Funcţionar: Ce mă, sesizări? Nuuu, discutăm.

Bogdan Mateescu: Eu te ajut dacă vrei să faci sesizări la Busuioc, la Curtea de Conturi.

Funcţionar: Nu.

Bogdan Mateescu: Nu? Deci sunt vrăjeli?

Funcţionar: Ce, tu te iei după lume? Lumea în Govora… tu nu ştii?

Bogdan Mateescu: Unde e golanul de bărbatu?

Funcţionar: Azi e liber. Umblă cu mama soacră.

Bogdan Mateescu: Ce studii ai tu?

Funcţionar: Ce studii am? Economice. 

Bogdan Mateescu: De ce nu vii la Vâlcea? 6000 de lei. 

Funcţionar: Unde mă?

Bogdan Mateescu: La Tribunal, transfer. 

Funcţionar: Ce ai mă? 6000, pe bune?

Bogdan Mateescu: Până pe 4 aprilie. 5000 mii şi ceva. 

Funcţionar: Păi dacă nu le mai urmăresc…uite, nu am ştiut!

Bogdan Mateescu: 5000 şi ceva. 

Funcţionar: M-am mai gândit într-un timp dar… uite, nu am căutat!

Bogdan Mateescu: Poţi să te gândeşti şi săptămâna asta. 

Funcţionar: Bine că-mi ziseşi.

Bogdan Mateescu: Îl sun pe Raul şi îi spun, da?

Funcţionar: Vorbiţi, da.

Bogdan Mateescu: Vrei să ştii despre ce este vorba acolo? Tu eşti doar pe internet, nu?

Funcţionar: Îhm…

Bogdan Mateescu: Ai contabilitatea, oricum suntem praf. Se face inventarul, avem sute milioane lipsă, sute milioane plus. Nu s-a făcut niciodată, de fapt, inventarul. Îi dau un exemplu, ştii? Toată lumea învaţă. Mai sunt două fete înscrise plus un om, mai e şi un consilier pe achiziţii.   

Funcţionar: Îhm..hai că mă uit. Mulţumesc mult! Vorbim. Pa!”

Mateescu a fost cercetat de Inspecția Judiciară în legătură cu această înregistrare și a ajuns la concluzia că nu este nicio abatere disciplinară în cazul lui Mateescu.

În prezent, Inspecția Judiciară este una dintre cele mai ineficiente instituții ale sistemului din punctul de vedere al rezultatelor confirmate de hotărâri ale instanței supreme.

Urmăriți Impact.ro și pe