Fostul cancelar german Schroeder dă în judecată Bundestagul. „Prietenul lui Putin” își cere privilegiile înapoi

Mihnea Tălău 12.08.2022, 11:54
Fostul cancelar german Schroeder dă în judecată Bundestagul. „Prietenul lui Putin” își cere privilegiile înapoi

Gerhard Schroeder, care a devenit din ce în ce mai ridiculizat în Germania pentru opiniile sale pro-ruse, a intentat un proces împotriva camerei inferioare a parlamentului german Bundestag, care urmărește să îi restabilească privilegiile în calitate de fost cancelar.

Schroeder suferă din cauza prieteniei cu Putin

Schroeder, în vârstă de 78 de ani, a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcție finanțată din fonduri publice în luna mai, pe fondul unei consternări tot mai mari față de refuzul său de a se distanța de președintele rus Vladimir Putin după invazia Rusiei în Ucraina.

Avocatul lui Schroeder, Michael Nagel, a declarat vineri pentru agenția germană de știri DPA că a depus o plângere la tribunalul administrativ din Berlin, transmite Reuters.

Dosarul depus în instanță afirmă că decizia de a închide biroul lui Schroeder și de a realoca personalul rămas este „mai degrabă o reminiscență a unui stat princiar absolutist în ceea ce privește modul în care au fost luate” și nu ar trebui să fie permisă într-o țară constituțională democratică.

În perioada în care a fost cancelar, între 1998 și 2005, Schroeder a forjat relația cu Putin, care a ajuns să umbrească o mare parte din cariera sa. Schroeder l-a numit pe Putin un prieten personal apropiat și au petrecut ore lungi discutând la un pahar de băutură.

Fostul cancelar german Gerhard Schröder si-a dat demisia din compania de stat rusa Rosneft

El a călătorit la Moscova la sfârșitul lunii iulie pentru o întâlnire cu Putin, în urma căreia a declarat că Rusia dorește o soluție negociată la războiul din Ucraina. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a catalogat comportamentul lui Schroeder drept „dezgustător”.

S-a retras din consiliul de administrație al companiei petroliere rusești de stat Rosneft

Un susținător al gazoductului Nord Stream, care transportă gaz rusesc în Germania pe sub Marea Baltică, Schroeder este președintele comitetului acționarilor de la Nord Stream AG, operatorul gazoductului deținut majoritar de compania rusă Gazprom, potrivit LinkedIn.

În urma unor critici intense, Schroeder s-a retras în luna mai din consiliul de administrație al companiei petroliere rusești de stat Rosneft și a refuzat o nominalizare pentru un post în consiliul de administrație al Gazprom.

La începutul acestei săptămâni, Schroeder a supraviețuit unui demers al filialei locale a partidului său social-democrat de a-l expulza, o comisie afirmând că nu există dovezi că ar fi încălcat regulile partidului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...