Miliardarul rus care are curaj să-l critice pe președintele rus și invazia Rusiei. „Nu vreau să trăiesc într-un buncăr, ca Putin”

Beatrice Dumitru 11.08.2022, 15:09
Miliardarul rus care are curaj să-l critice pe președintele rus și invazia Rusiei. „Nu vreau să trăiesc într-un buncăr, ca Putin”

Kremlinul are reputația de a reprima criticii președintelui Vladimir Putin, iar protestele neautorizate au fost, de asemenea, interzise în țară din 2014. Dar unul dintre ologarhii liderului rus critică invazia din Ucraina, dar și pe Vladimir Putin pentru felul în care conduce țara. Acesta a părăsit Rusia în 2015 de teamă să nu fie închis.

„Cine îl critică pe Vladimir Putin are motive să-și facă griji”

Boris Mints este unul dintre puținii oameni de afaceri ruși care au criticat invazia din Ucraina și pe președintelui Vladimir Putin, deși majoritatea persoanelor din elita din țară a ales să tacă în privința războiului pentru a evita să devină o țintă a persecuțiilor din partea Kremlinului. Există și o explicație simplă, potrivit acestuia: „Tuturor le este frică”.

Boris Mints a spus că „orice persoană” care îl critică deschis pe liderul de la Kremlin „are motive să-și facă griji cu privire la siguranța personală”. Cu toate acestea, într-un interviu pentru BBC, el a spus: „Nu am nicio intenție să trăiesc într-un buncăr, așa cum face Vladimir Putin”.

Miliardarul rus care are curaj să-l critice pe Vladimir Putin și invazia Rusiei. „Nu vreau să trăiesc într-un buncăr, ca Putin”
Miliardarul Boris Mints l-a criticat pe Vladimir Putin.

Omul de afaceri în vârstă de 64 de ani, care și-a construit averea prin compania sa de investiții O1 Group, pe care a fondat-o în 2003 și pe care a vândut-o în 2018, a spus că în Rusia „modul obișnuit” de a pedepsi un proprietar de afacere pentru „lipsa de toleranță” pe care o afișează față de regimul de la Moscova este să „îi intenteze un proces penal inventat împotriva afacerii sale”.

Astfel de cazuri penale vor afecta nu numai proprietarii de afaceri, ci și familia și angajații acestora. Orice lider de afaceri independent de Putin este văzut ca o amenințare, deoarece el sau ea poate fi capabil să finanțeze opoziția sau să cultive protestul. Acești oameni sunt văzuți ca dușmani ai lui Putin și, prin urmare, ca dușmani ai statului”, a spus Boris Mints.

„Închisoarea este inevitabilă”

Miliardarul a vorbit pentru prima dată public împotriva politicilor liderului de la Kremlin în 2014, după anexarea ileagală a Crimeei de la Ucraina. Acesta a simțit că trebuie să părăsească Rusia în 2015 și a plecat în Marea Britanie „în contextul unei represiuni tot mai mari împotriva opoziției politice” și după ce Boris Nemțov, un adversar înverșunat al liderului rus, ala fost împușcat în acel an.

Doi ani mai târziu, fosta companie de investiții a lui Boris Mints, O1 Group, „s-a trezit într-un conflict deschis împotriva Băncii Centrale a Rusiei”, a spus el, cu proceduri legale care au început în mai multe jurisdicții diferite.

Când încep să se întâmple astfel de lucruri, este un semnal clar că ar trebui să părăsești țara imediat”, a spus el.

De aceea, Boris Mints sugerează că „cel mai curajos pas” pentru bogațiu Rusiei cărora nu le place Putin este „să plece în exil în tăcere” și a dat ca exemplu cazul lui Mihail Hodorkovski, odată cel mai bogat om din țară, care a fost închis pentru aproape un deceniu sub acuzația de fraudă și evaziune fiscală.

Doi dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși, Mihail Fridman și Oleg Deripaska, au făcut apel pentru pace în Ucraina, dar au evitat să îl critice pe Putin. Fridman, un bancher miliardar, și-a motivat decizia spunând că orice atacuri la persoană ar putea l-ar putea pune în pericol pe el, dar și pe angajații și colegii săi.

„Războiul este rezultatul nebuniei și al foamei de putere”

În schimb, Mints a calificat acțiunile președintelui Putin „jalnice”, spunând că invazia este „cel mai tragic eveniment din istoria recentă, nu numai a Ucrainei și Rusiei, ci la nivel global” și a comparat-o  cu invazia Poloniei de către Adolf Hitler, în 1939.

Acest război este rezultatul nebuniei și al foamei de putere a unei singure persoane, Vladimir Putin, susținută de cercul său de apropiați”, a spus Boris Mints.

Miliardarul i-a fost prezentat pentru prima dată lui Putin la începutul anilor 1990, dar a vorbit cu el abia pe 2 ianuarie 2000, la două zile după ce a fost numit președinte interimar al Rusiei. Mints, care a lucrat în guvernul președintelui Boris Elțîn, a fost dornic să discute despre planurile sale de a reforma administrația locală pentru a dezvolta sistemul democratic al Rusiei în secolul XXI. Acesta a povestit că Putin l-a ascultat, dar a doua zi l-a concediat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...