Fosta judecătoare de la instanța supremă Gabriela Bîrsan a câștigat 6.000 de euro de la statul român după ce a dat în judecată DNA, pe motiv că procesul a durat prea mult. Inițial, soții Corneliu și Gabriela Bîrsan au cerut 500.000 de euro de la stat.
Judecătorii pensionari au dat DNA și statul român în judecată la Tribunalul București. Într-o primă instanță, în decembrie 2021, un magistrat a stabilit că soții Bîrsan nu au dreptul la despăgubiri deoarece acțiunea a fost introdusă la un deceniu de la emiterea comunicatului DNA prin care se anunța urmărirea penală. „Respinge, ca prescrisă, cererea de obligare a pârâtei DNA la plata sumei de 500.000 euro, cu titlu de daune morale, pentru următoarele fapte ilicite imputate: scurgerea în presă a informaţiilor din dosarul penal nr. 82/P/2011, emiterea de comunicate de presă prin care a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie şi efectuarea unei percheziţii ilegale la domiciliul reclamanţilor”.
6000 de euro pentru durata anchetei și a judecății
Decizia a fost atacată de cei doi la Curtea de Apel București care a stabilit pe 14 februarie 2023 că cei doi trebuie să primească, totuși, 6000 de euro. „Constată că pârâta DNA a încălcat dreptul la reputație şi demnitate al reclamantei Bîrsan Gabriela Victoria prin scurgerea de informaţii din dosarul penal nr. 82/P/2011 în octombrie 2011, respectiv iulie 2014. Constată că pârâta DNA a încălcat prezumția de nevinovăție a reclamantei Bîrsan Gabriela Victoria prin comunicatele de presă emise la datele de 10.10.2011, 16.06.2014 şi 24.07.2014 şi dispune eliminarea acestora de pe pagina de internet a pârâtei. Respinge, ca neîntemeiată, solicitarea formulată faţă de pârâta DNA vizând publicarea hotărârii judecătoreşti în două ziare centrale. Obligă pârâtul Statul Român la plata către reclamanta Bîrsan Gabriela Victoria a sumei de 6.000 euro, echivalent în lei, la cursul BNR din ziua plății, cu titlu de prejudiciu pentru durata excesivă a procesului penal”, se arată în decizia CAB.
Nemulțumiți de suma primită, soții Bîrsan au mers mai departe, la instanța supremă care, pe 29 februarie 2024, a respins recursul celor doi.
Suspiciuni de procese aranjate
În octombrie 2011, procurorii DNA au făcut percheziții la domiciliile a doi judecători de la ÎCCJ, Gabriela Victoria Bîrsan și Iuliana Pușoiu, suspectati de aranjarea unor procese. Perchezițiile au fost realizate după ce Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat acest lucru.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Imediat, Gabriela Bîrsan, fostă președinte a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), acuzată de trafic de influență, a declarat că soțul său, judecatorul României la CEDO, Corneliu Bîrsan, a sesizat Consiliul Europei, CEDO și a notificat Ministerul român de externe în legatură cu percheziția efectuată la domiciliul său fără a se ține seama de imunitatea diplomatică pe care titularul domiciliului o are.
Trimise în judecată în 2014, după patru ani de proces, judecătoarele Bîrsan și Pușoiu au fost achitate de colegii de la instanța supremă, iar după 5 ani au cerut despăgubiri pentru durata excesivă a procesului.
În prezent, Corneliu Bîrsan și-a deschis cabinet notarial.