Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie vor să o racordeze la Crimeea. Anunțul a fost făcut de operator ucrainean

Elena Avramescu 10.08.2022, 08:24
Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie vor să o racordeze la Crimeea. Anunțul a fost făcut de operator ucrainean

Operatorul ucrainean Energoatom a dat un anunț îngrijorător, spunând că forţele ruse care au ocupat centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie au în plan să o racordeze la Crimeea şi tocmai de aceea o avariază, pentru a putea face reorientarea producţiei de energie electrică.

Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, în pericol să fie racordată la Crimeea

„Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul operatorului rus Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean.

Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos.

Când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil”, a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană, potrivit AFP.

Centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, este localizată în apropierea oraşului Energodar de pe fluviul Nipru, aproape de peninsula ucraineană Crimeea, iar şase din cele 15 reactoare ucrainene au capacitatea de a alimenta nu mai puțin de patru milioane de locuinţe. Însă centrala a intrat sub controlul trupelor ruse la data de 4 martie, imediat după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.

În cursul zilei de vineri, centrala de la Zaporojie a fost bombardată, iar de atunci Moscova şi Kievul au făcut acuze reciproce, fără ca vreo sursă independentă să poată confirma.

„Orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaş. Sper că aceste atacuri se vor încheia. În acelaşi timp, sper că AIEA va putea avea acces la centrală”, a avertizat luni dimineaţă secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Ce este și mai îngrijorător este faptul că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că informaţiile provenind de la Zaporojie sunt extrem de alarmiste, mai ales că un reactor a trebuit să fie închis după un bombardament.

Experții avertizează că prin bombardarea centralei de la Zaporojie se poate ajunge la un accident nuclear similar cu cel de la Fukushima, din Japonia, în 2011. În plus, la centrala Zaporojie se află reactoare cu apă sub presiune, care sunt mult mai sigure decât cele cu apă fierbinte folosite la situl de la Cernobîl, unde dezastrul din 1986 a dus la o scurgere masivă de radiații care s-a soldat cu zeci de decese directe și indirecte.

„După Cernobîl, au fost o mulțime de lecții de învățat. Una importantă a fost că reactoarele ar trebui să fie cuprinse în clădiri foarte robuste, așa că acum sunt construite în containere uriașe din beton armat. Un avion ar putea zbura în acele clădiri și nu ar fi avariat”, a declarat profesorul Claire Corkhill, catedra de degradare a materialelor nucleare la Universitatea din Sheffield, pentru Sky News.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...