Atac la centrala nucleară de la Zaporojie. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc pentru bombardament

Dumitrică Roxana 05.08.2022, 22:42
Atac la centrala nucleară de la Zaporojie. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc pentru bombardament

Un bombardament a lovit o linie electrică la centrala nucleară Zaporojie. Cele două părți se acuză reciproc pentru atac, în timp ce autoritățile ucrainene au declarat că centrala funcționează în continuare și că nu au fost detectate scurgeri radioactive, potrivit Reuters.

Armata rusă, suspectul principal

Acţiunile forţelor ruse sunt susceptibile să pună în pericol securitatea şi siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, concluzionează vineri Ministerul britanic al Apărării, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de serviciile sale secrete.

„După cinci luni de ocupaţie, intenţiile Rusiei cu privire la centrala nucleară din Zaporojie rămân neclare„, apreciază ministerul. „Cu toate acestea, acţiunile pe care le-au întreprins (ruşii) la această facilitate au subminat cel mai probabil securitatea şi siguranţa funcţionării normale a centralei”, potrivit acestuia.

Forţele ruse au utilizat unităţi de artilerie instalate în zone din apropierea centralei pentru a lovi teritoriul ucrainean pe malul de vest al râului Nipru, se arată în raport.Centrala a fost capturată de forțele rusești la începutul lunii martie, în prima etapă a războiului.

Situatia la ce mai mare centrala nucleara din Ucraina este „complet scapata de sub control”. Expertii vor sa evite un accident

Energoatom a declarat că centrala, situată la aproximativ 200 km la nord-vest de portul Mariupol, aflat sub control rusesc, încă funcționează și că nu au fost detectate descărcări radioactive.

Ambele armate revendică mici progrese

Mai la est, ambele părți au revendicat mici progrese, în timp ce rușii au bombardat orașe și sate pe o zonă extinsă, într-o tactică devenită familiară în ultimul timp.

Luptele de la sol păreau să fie cele mai intense în jurul localității Pisky din regiunea Donețk, un sat fortificat deținut de trupele ucrainene și în apropierea orașului Donețk, care se află în mâinile forțelor separatiste susținute de Rusia.

Rușii au în vizor și orașele Bakhmut și Avdiivka, în timp ce încearcă să obțină controlul total asupra zonei Donbasului de est, inima industrială a Ucrainei.

În 2021, centrala din Zaporojie a furnizat 20% din producţia anuală de energie electrică a Ucrainei şi 47% din cea produsă de centralele nucleare ale ţării.

Urmăriți Impact.ro și pe