Ford vrea să dezvolte o mașină care te lasă pe drumuri dacă nu îi achiți ratele. Modul inedit în care vor fi avertizați șoferii

Ana Anitoiu 02.03.2023, 16:43
Ford vrea să dezvolte o mașină care te lasă pe drumuri dacă nu îi achiți ratele. Modul inedit în care vor fi avertizați șoferii

Compania Ford vrea să dezvolte o mașină care te lasă pe drumuri dacă nu achiți la timp ratele în urma cumpărării acesteia. Șoferii vor fi avertizați că sunt datori într-un mod inedit, ce le va face în cele din urmă imposibilă folosirea autovehiculului.

Ce se va întâmpla cu mașina, în cazul neachitării ratelor

Brevetul pentru acest tip de mașini a fost depus în anul 2021, însă informațiile despre acesta au fost făcute publice abia acum. Compania Ford a găsit ac de cojocul clienților care nu își plătesc creditul pentru mașina cumpărată prin intermediul unei tehnologii ce are ca scop avertizarea și sancționarea acestora.

Mai exact, Ford intenționează să lanseze pe piață mașini care vor începe, ca urmare a neplății ratelor, să aibă mai multe probleme. Mai întâi, sistemul va te va avertiza să-ți achiți ratele. Apoi, va limita unele funcții ale mașinii. În primă fază, nu vei mai putea folosi GPS-ul și pilotul automat.

După aceea, dacă tot nu achiți ratele, nu vei mai putea folosi aerul condiționat. Mai mult, nu vei mai putea folosi nici radioul, iar computer-ul mașinii va emite încontinuu un sunet deranjant în timpul condusului.

Ford vrea să dezvolte o mașină care te lasă pe drumuri dacă nu îi achiți ratele. Modul inedit în care vor fi avertizați șoferii
Ford. Foto: unsplash.com

Măsurile severe plănuite de Ford pentru rău-platnici

În cazul în care continui să te numeri printre rău-platnici, sistemul va lua măsuri mai severe. Mașina se va închide și nu îți va permite să o folosești în anumite zile sau chiar în anumite perioade de timp.

În astfel de cazuri, mașina va putea defini singură o graniță geografică virtuală în jurul locuinței tale. Astfel, vei putea folosi autoturismul doar pe distanțe extrem de mici și întotdeauna în apropiere de casă.

În cele din urmă, sistemul va lua măsuri foarte drastice. Nu vei mai putea debloca mașina deloc. Mai mult, autoturismul se va putea conduce autonom la un dealer sau într-un loc special amenajat pentru a putea fi tractat către un lot de mașini confiscate.

În cazurile extreme, dacă sistemul detectează valoarea mașinii ca fiind mai mică decât costurile de reposedare, atunci autoturismul se va conduce autonom la un cimitir de mașini, pentru a fi casat.

Un expert în securitate, avertisment

Pe de altă parte, un expert în securitate a lansat un avertisment, spunând că deși la prima vedere planul companiei Ford poate arăta inovativ, sistemul propus ar putea să fie folosit cu scopul de a fura mașini de la distanță.

Compania Ford nu a confirmat până acum dacă un astfel de sistem va fi implementat pe viitoarele sale modele de serie. Astfel, deocamdată, această tehnologie rămâne doar pe hârtie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...