Cum se curăță corect aerul condiționat al mașinii. Când este necesară încărcarea cu freon 

Emanuela Pană 28.07.2022, 16:26
Cum se curăță corect aerul condiționat al mașinii. Când este necesară încărcarea cu freon 

Cum se curăță corect aerul condiționat al mașinii. În prezent, majoritatea persoanelor care doresc să își achiziționeze o mașină, fie ea nouă sau la mâna a doua, vor ca aceasta să fie dotată cu aer condiționat. Având în vedere condițiile de trafic, dar și verile tot mai călduroase, un astfel de sistem nu mai reprezintă de mult un moft, ci o adevărată necesitate. Însă, pentru a funcționa cum trebuie, aerul condiționat al mașinii trebuie curățat la o anumită perioadă de timp.

Cum se curăță corect aerul condiționat al mașinii. Când este necesară încărcarea cu freon 

Pe lângă încărcarea cu freon, aparatul de aer condiționat necesită, la fel ca toate celelalte instalații ale mașinii, o întreținere optima, atât pentru prevenirea apariției unei defecțiuni, cât și pentru decontaminarea sa. Urmând pașii din acest articol, vei reuși, cu siguranță, să obții cele mai bune rezultate.

Cum se curăță corect aerul condiționat al mașinii. Pașii de urmat

Cu toate că pentru o procedură completă de curățare a aparatului de aer condiționat se apelează, de regulă, la un profesionist, care dispune de echipamentele necesare, acest lucru poate fi realizat și de proprietarul mașinii, cu ajutorul unor produse ce pot fi achiziționate de la magazinele de profil. Așadar, iată pașii:

1. Înlocuieşte filtrul şi curăţă aparatul de aer condiţionat

Aerul condiționat al mașinii trebuie curățat complet cel puțin o dată la doi ani, iar operațiunea presupune, printre altele, înlocuirea filtrului de polen, a cărui locație o poți găsi în instrucțiunile de utilizare. De cele mai multe ori, vorbim despre o cutie lungă și îngustă, aflată direct sub parbriz. Filtrul de polen este, în general, foarte accesibil la preț.

În majoritatea cazurilor, pentru deschiderea carcasei și scoaterea filtrului nu este nevoie de niciun instrument special. Înainte de a înlocui filtrul de polen cu unul nou, nu uita să cureți și să dezinfectezi conductele. Acest lucru poate fi realizat foarte ușor cu spume dezinfectante (este pulverizată direct în canalele de intrare ale ventilaţiei interioare) şi elementele pulverizabile.

2. Dezinfectarea cu spumă de curățare

Înainte de a dezinfecta canalele de intrare, este important să usuci întâi de toate evaporatorul. Întrucât nu poți vedea această componentă, ce-ți rămâne de făcut este să o usuci cu ajutorul suflantei şi încălzitorului. Tot ce trebuie să faci este să oprești aparatul de aer condiționat, să pornești încălzirea la putere maximă și să lași motorul să funcționeze circa 10 minute. Acum evaporatorul este uscat.

Pulverizează cu generozitate spumă de curățare în toate canalele vizibile din carcasa deschisă a filtrului de polen. Repornește motorul și setează suflanta la putere maximă. Pentru a face acest lucru, opreşte încălzitorul şi aerul condiţionat. Schimbă direcția suflantei la fiecare trei minute. Folosește restul cutiei de spumă de curățare și treci din nou prin toate canalele. Instalează noul filtru de polen și închide carcasa.

3. Dezinfectarea cu elemente de interior (foggere sau generatoare de ceaţă)

Aceste produse reprezintă alternative mai simple pentru spumă. Foggerul este așezat în spatele scaunului pasagerului, iar elementul de absorbție este orientat în sus. Acum, pornește motorul, comută pe circularea aerului şi comută regulatorul la deschidere completă, după care închide toate ferestrele maşinii şi deschide cutia până când dezinfectantul se trage.

Închide ușile din exterior și lasă ventilatorul să-și facă treaba în jur de 20 de minute. Ulterior, elimină cartonul, cutia şi orice reziduuri din spatele scaunului pasagerului din faţă. Cu această metodă vei obține o dezinfectare suplimentară şi completă a întregului interior. Înainte de utilizare, îți sugerăm să te asiguri că materialele din interior suportă acest tratament.

 4. Înlocuirea componentelor

Înainte de a înlocui orice componentă a aparatului de aer condiționat, exceptând centura de antrenare şi ventilatorul, este necesar să se scurgă agentul frigorific – lucru permis numai la o companie de specialitate certificată.

Prin urmare, dacă vrei să înlocuiești compresorul, amortizorul sau curelele pe cont propriu, trebuie să îndepărtezi complet agentul de răcire. Poți face acest lucru cu ajutorul unui service care se ocupă de încărcare freon auto. Înainte de reumplere, furnizorii de servicii efectuează un test de scurgere.

Când este necesară încărcarea cu freon 

Mai devreme sau mai târziu, fiecare mașină dotată cu sistem de aer condiţionat şi climatizare va avea nevoie de încărcare cu freon – un compus chimic cu proprietatea de a se vaporiza la temperaturi foarte mici, mai mici decât cele din incinta care urmează a fi răcită.

Cum se curata corect aerul conditionat al masinii
Cand este necesara incarcarea cu freon

În timp, acest freon dispare din instalația de aer condiționat a mașinii, caz în care trebuie să apelezi la servicii de încărcare freon auto. De ce este atât de important acest lucru? Pentru că freonul este elementul esențial de care are nevoie instalația de climatizare pentru a funcționa cum trebuie.

La maşinile Skoda, de pildă, pare că aerul condiționat rezistă foarte mult, însă există și proprietari care acuză pierderi serioase de freon din instalaţie. Totuși, cum îţi dai seama că maşina ta are nevoie de încărcare cu freon? Ei bine, dacă bagi de seamă că accesând comenzile de pe bord aerul condiţionat nu mai funcţionează corect şi nu mai răceşte aşa cum o făcea odinioară, trebuie să știi că a sosit momentul să faci o vizită unui service autorizat care să realizeze încărcarea cu freon şi testarea corectă a instalaţiei.

În principiu, există două motive pentru care te-ai putea confrunta cu o astfel de situație:

  1. cantitatea de freon poate scădea din instalaţie;
  2. poate să scadă transferul de aer din interior sau din exterior cauzat de existenţa prafului şi de microorganisme pe filtru.

Răcirea incorectă reprezintă unul dintre primele semne care indică faptul că există o problemă cu freonul.

Sfaturi pentru buna utilizare a aerului condiționat 

Pe lângă curățarea și încărcarea periodică cu freon, pentru a funcționa în stare perfectă un timp cât mai îndelungat, este necesar ca aerul condiționat să fie folosit corect. Aerul condiționat se numără printre componentele mașinii care suferă cel mai mult în zilele caniculare, iar, de cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă din cauza unor gesturi pe care le-ai dobândit, dar care nu sunt benefice pentru buna funcționare a instalației de aer condiționat.

Așadar, iată câteva sfaturi pentru o bună utilizare a aparatului de aer condiționat:

  • Pornește aerul condiționat după ce ai aerisit mașina;
  • Nu porni instalaţia de climatizare pe o treaptă mare din primul moment;
  • Controlează umiditatea;
  • Nu ține aerul concentrat direct pe față;
  • Nu uita de pasagerii din spate;
  • Nu ignora tapele de întreţinere a sistemului de aer condiţionat;
  • Apelează la specialiști dacă nu te pricepi să repari singur instalaţia de aer condiţionat.
Urmăriți Impact.ro și pe