Foametea lovește peste 10 milioane de copii din estul Africii. Seceta a agravat totul

Mihnea Tălău 23.08.2022, 11:44
Foametea lovește peste 10 milioane de copii din estul Africii. Seceta a agravat totul

Copiii din Cornul Africii și din Sahel ar putea muri în număr devastator dacă nu se oferă sprijin urgent, deoarece malnutriția severă și riscul de boli transmise prin apă se amestecă, avertizează UNICEF în timpul Săptămânii Mondiale a Apei.

Malnutriția acută severă la copii se combină cu epidemii mortale

Potrivit UNICEF, în perioada februarie-aprilie, numărul de copii care se confruntă cu impactul secetei – inclusiv foametea acută, malnutriţia şi setea – a crescut de la 7,25 milioane la cel puţin 10 milioane.

„Istoria arată că atunci când nivelurile ridicate de malnutriție acută severă la copii se combină cu epidemii mortale de boli precum holera sau diareea, mortalitatea infantilă crește dramatic – și în mod tragic. Atunci când apa fie nu este disponibilă, fie este nesigură, riscurile pentru copii se multiplică exponențial.

În Cornul Africii și în Sahel, milioane de copii se află la o singură boală distanță de o catastrofă”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Numărul persoanelor afectate de secetă din Etiopia, Kenya și Somalia care nu au acces fiabil la apă potabilă a crescut de la 9,5 milioane în februarie la 16,2 milioane în iulie, ceea ce pune copiii și familiile lor în pericol sporit de a contracta boli precum holera și diareea.

În Burkina Faso, Ciad, Mali, Niger și Nigeria, seceta, conflictele și insecuritatea sunt cauza insecurității apei, 40 de milioane de copii confruntându-se cu niveluri ridicate sau extrem de ridicate de vulnerabilitate la apă. Potrivit celor mai recente date ale OMS, în Sahel mor deja mai mulți copii din cauza lipsei de apă sigură și de canalizare decât în orice altă parte a lumii.

ONU, aveapa nu mai este accesibilă pentru multe familiirtisment ingrijorator despre razboiul din Ucraina

Apa nu mai este accesibilă pentru multe familii

Cei mai mulți oameni din Cornul Africii se bazează pe apa livrată de vânzători pe camioane sau căruțe trase de măgari. În zonele cele mai afectate de secetă, apa nu mai este accesibilă pentru multe familii.

În Kenya, 23 de comitate au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor, în frunte cu Mandera, cu 400 %, și Garissa, cu 260 %, față de ianuarie 2021.

În Etiopia, în luna iunie a acestui an, costul apei s-a dublat în Oromia și a crescut cu 50 % în Somali, comparativ cu începutul secetei în octombrie 2021.

În Somalia, prețul mediu al apei a urcat cu 85% în South-Mudug și cu 55 și, respectiv, 75% în Buurhakaba și Ceel Berde, comparativ cu prețurile din ianuarie 2022.

Mai mult de 2,8 milioane de copii din ambele regiuni suferă deja de malnutriție acută severă, ceea ce înseamnă că sunt de până la 11 ori mai expuși riscului de a muri din cauza bolilor transmise prin apă decât copiii bine hrăniți.

În Somalia, au fost raportate focare de diaree acută apoasă și holeră în aproape toate districtele afectate de secetă, cele 8.200 de cazuri raportate între ianuarie și iunie fiind mai mult decât duble față de numărul de cazuri raportate în aceeași perioadă a anului trecut.

Aproape două treimi dintre cei afectați sunt copii cu vârsta sub cinci ani. Între iunie 2021 și iunie 2022, UNICEF și partenerii au tratat peste 1,2 milioane de cazuri de diaree la copiii cu vârsta sub cinci ani în cele mai afectate regiuni ale Etiopiei afectate de secetă – Afar, Somalia, SNNP și Oromia. În Kenya, peste 90% din sursele de apă deschise – cum ar fi iazurile și fântânile deschise – din zonele afectate de secetă sunt fie epuizate, fie secate, ceea ce reprezintă un risc serios de apariție a bolilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...