România, afectată de un val de căldură african. La ce valori urcă temperaturile termometrelor

Badea Violeta 20.06.2022, 10:55
România, afectată de un val de căldură african. La ce valori urcă temperaturile termometrelor

Alertă meteo în România. Specialiștii Adminstrației Naționale de Meteorologie (ANM) anunță că începând de luni, 20 iunie, țara noastră va fi lovită de un val de căldură cu temperaturi record. Ce valori caniculare neobișnuite se vor înregistra în această săptămână? Anunțul făcut de directorul ANM dă fiori românilor!

Valul de căldură african vine peste România

Meteorologii au venit cu detalii de ultimă oră despre valul de căldură african care va lovi țara noastră astăzi, 20 iunie. Acesta va cuprinde România și va aduce temperaturi extrem de ridicate chiar și pentru această perioadă a anului.

Experții ANM atenționează că ne vom topi din cauza valorilor extrem de ridicate, disconfortul termic fiind unul accentuat. Potrivit acestora, mercurul din termometre va ajunge astăzi, 20 iunie, până la 34 de grade Celsius.

Iar situația se va agrava și mai mult, cu fiecare zi. Marți, 21 iunie, temperaturile vor depăși chiar și 35 de grade Celsius în unele regiuni ale țării. Cu toate astea, România nu scapă nici de fenomenele meteo extreme. Acestea vor fi resimțite în a doua parte a zilei și noaptea în mai multe zone ale țării.

Canicula vine in Romania
Canicula vine in Romania

Anunțul ANM este crunt

Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a explicat că vremea se va încălzi de la o zi la alta. Cel puțin până în jurul datei de 25 iunie, temperaturile vor crește treptat. Acestea se vor situa între 23 și 35 de grade în toată țara. De marți, 21 iunie, vremea se încălzește și mai tare.

„Este posibil ca România să se confrunte cu primul val de căldură din acest an. Primele date la acest moment indică posibilitatea ca începând din data de 20 să vorbim de primele zile cu valori de temperaturi specifice unei zile de caniculă, mai mari de 35 de grade Celsius.

Avansul de aer tropical va aborda și partea de sud și sud-est a Europei, inclusiv zona țării noastre, astfel încât începând din data de 20, apoi progresiv de la o zi la alta, cel puțin până în jurul datei de 25 iunie, să vorbim despre prezența acestui val de aer foarte cald care să aducă pentru zona de vest, sud, sud-est a țării, valori de peste 35 de grade Celsius și în zona țării noastre.

Dacă vrem să comparăm cu anul 2021, ultima decadă a lunii iunie 2021 a adus primul cod roșu de caniculă pentru șapte județe din partea de vest și nord vest a țării”, a declarat Elena Mateescu, citată de Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe