EXCLUSIV

Florin Zamfirescu, primul profesor care a introdus orele de nuditate la UNATC, vorbește despre scandalul cu hărțuirea studentelor. Ce făcea Tudor Chirilă în facultate. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 05.05.2022, 17:23
Florin Zamfirescu, primul profesor care a introdus orele de nuditate la UNATC, vorbește despre scandalul cu hărțuirea studentelor. Ce făcea Tudor Chirilă în facultate. EXCLUSIV

Implicarea lui Tudor Chirilă în scandalul declanșat de confesiunile actriței Viorica Vodă pe scena decernării Premiilor „Gopo” din acest an nu a trecut neobservată. Impact.ro a încercat să afle de la fostul profesor al vedetei cum stăteau lucrurile în vremea în care Tudor Chirilă era doar student la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din Capitală.

Florin Zamfirescu vorbește despre scandalul cu hărțuirea studentelor de la UNATC

Totul a plecat de la declarațiile inedite ale actriței Viorica Vodă la Gala Premiilor Gopo, unde a spus că a fost hărţuită sexual în teatru şi în cinematografie după rolul din pelicula „Filantropica”, a lui Nae Caranfil. Și că a trebuit să facă psihoterapie ani buni mai apoi pentru a depăși momentul. Iar spusele sale au provocat o serie de reacții din partea câtorva colegi ai acesteia. Unul dintre ei a fost Tudor Chirilă, care a scris pe pagina sa personală de Facebook că, poate, acesta este un moment bun pentru a vorbi despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor.  , a scris pe Facebook Tudor Chirilă. Florin Zamfirescu, fost rector al UNATC, dar și fostul profesor al grupei în care a învățat și Tudor Chirilă, nu a evitat subiectul.

„Imediat după 1990, le-am propus studenților exerciții de nuditate. Am fost printre cei dintâi profesori de la Academie care am făcut asta. Le-am explicat că lucrurile se schimbaseră și că scenele de sex și în teatru, dar mai ales în film, vor fi în număr din ce în ce mai mare, fiindcă se schimbaseră și vremurile politice, și mentalitățile. Nu a fost nimic obligatoriu. Dar niciun student, în frunte cu Tudor Chirilă, nu a spus pas propunerii noastre. Era în grupă și o studentă cu o constituție mai aparte, plinuță. Am crezut că ea va spune nu, dar m-am înselat. Toată lumea a fost de acord să încercăm așa ceva! Profesorii, adică eu, Doru Ana și încă cineva care azi nu mai e nici măcar în țară, nu am privit așa numitele roluri alese de fiecare dintre ei. Au observat mai târziu că noi stăm cu spatele la așa numita scenă și când și-au exprimat nedumerirea, le-am explicat că nu facem asta pentru a-i vedea pe ei goi pe scenă, ci ca ei să se acomodeze și cu această postură care poate apărea în viața profesională. Am să adaug aici și amănuntul conform căruia Tudor Chirilă mi s-a părut că se simte foarte bine în pielea personajului și că a prelungit momentul. A ales, țin bine minte și azi, secvența dușului și purta un dialog imaginar cu mama sa. Numai că am simțit că ține prea mult și i-am cerut să-l încheie mai repede”, a rememorat Florin Zamfirescu acele ore speciale.

Florin Zamfirescu vorbeste despre scandalul cu hartuirea studentelor de la UNATC
Florin Zamfirescu vorbeste despre scandalul cu hartuirea studentelor de la UNATC

„Tu, ditamai vedeta, spui asta? Ești nebun?”

Fostul rector al UNATC spune că nu are cunoștințe despre eventuale împrejurări la care face referire Viorica Vodă, dar crede că actrița a atras atenția în primul rând semenilor săi să nu confunde ficțiunea cu realitatea. Cât despre fostul său student, pe care l-a caracterizat ca fiind „un actor foarte bun, un element aparte”, a mai spus și că a fost mereu „un student-problemă”.

„Tudor Chirilă avea mereu câte un cui. Mi s-a părut uneori un spirit revanșard. Și am să vă dau câteva exemple. La una dintre ore purtam o discuție despre viață și moarte. La un moment el a oprit totul dur, replicându-mi că nu înțelege de ce un om tânăr, la puțin peste 20 de ani, care are toată viața înainte, trebuie să vorbească despre moarte. La două, trei săptămâni după acest conflict de idei Tudor Chirilă a fost victima unui accident în urma căruia s-a ales cu un pneumotorax. A tras ceva după povestea asta, inclusiv faptul că nu și-a putut da licența la timp, amânând-o la cererea mea pentru toamnă. Nu m-am putut abține atunci și i-am reamintit despre discuția noastră pe tema despre viață și moarte.

„Se mai îndrăgostea de câte o studentă”

Zece ani mai târziu, el mi-a reproșat faptul că nu i-am permis să-și dea licența la timp. O făcusem doar fiindcă boala îi întârziase foarte mult repetițiile. Chiar am crezut atunci că glumește și i-am spus ceva de genul . Apoi, cu un alt prilej, le-am cerut să se autoevalueze la modul cel mai serios cu putință pentru tot ce făcuseră în acel an de studio la actorie. Tudor a fost cel mai sever dintre toți și mi-a spus sincer că nota șapte ar fi cea care i se potrivește. Am fost de acord cu el și i-am pus exact aceeași notă. Dar lui Tudor Chirilă chestia asta nu i-a convenit și mi-a reproșat nota acordată. Care era, repet, identică cu cea propusă chiar de el! Și maică-sii îi spusesem ce notă aveam să-i acord!”, a adăugat Florin Zamfirescu.

Acesta nu crede că se poate vorbi despre o situație specială la UNATC în privința hărțuirii sexuale a studentelor. „Vă spune acest lucru un fost profesor care s-a căsătorit cu o fostă studentă la Teatru. E vorba despre Cătălina Mustață. Dar adaug că nu a fost studenta mea și că am așteptat să termine mai întâi facultatea. Dacă ar fi fost studenta mea, nu aș fi făcut asta, fiindcă între profesori și studenți apare un fel de relație de tip patern. Pe de altă parte, mai pot există și alte situații. Regretatul Adrian Pintea, spre exemplu! Se mai îndrăgostea de câte o studență, cei de generația mea își mai amintesc asta, și apoi îi acorda respectivei o mare parte din timpul său de profesor. Dar nu se poate discuta despre generalizări sau exagerări, în niciun caz! ”, a conchis același Florin Zamfirescu.

Urmăriți Impact.ro și pe