Florin Cîțu și Guvernul, la un pas de a cădea. Ce se va întâmpla după moțiunea de cenzură

Ioana Bucur 04.10.2021, 17:23
Florin Cîțu și Guvernul, la un pas de a cădea. Ce se va întâmpla după moțiunea de cenzură

A început numărătoarea inversă pentru Florin Cîțu și Guvernul condus de el. Moțiunea de cenzură urmează să fie dezbătută și votată marți, 5 octombrie, de la ora 12:00, în plenul reunit al Parlamentului. Opoziția are nevoie de 234 de voturi pentru a-și asigura victoria, iar primele estimări sunt optimiste: „Va trece ca unsă” spun unele voci din USR. Ce urmează după? Care sunt cele trei scenarii pentru care se pregătesc liberalii.

Cum arată calculele, cu 24 de ore înainte de votul pentru moțiunea de cenzură

Florin Cîțu a fost ales recent noul președinte PNL, însă ar putea rămâne fără funcția de premier și fără Guvern. Cu 24 de ore înainte ca moțiunea de cenzură PSD să fie dezbătută și votată în plenul reunit, parlamentarii fac ultimele calcule, ultimele negocieri.

Pentru demiterea Guvernului Cîțu este nevoie de 234 de voturi, pe care cei din „coaliția” anti-Cîțu susțin că le au. În acest moment, partidele care au anunțat că votează moțiunea ar avea 280 de voturi: „Moțiunea trece ca unsă”, „Votează toți”, au dezvăluit surse din USR pentru Digi24.

În tabăra PSD, liderii caută soluții pentru ca și parlamentarii suspecți sau infectați cu Covid-19 să își poată exprima votul, în condițiile în care, luni, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu a anunțat, luni, că un parlamentar a fost confirmat cu SARS-CoV-2.

Cine votează pentru Florin Cîțu

Liberalii, chiar și cei care l-au susținut pe Ludovic Orban în alegerile interne, au decis să fie prezenți în sală, în timpul dezbaterii și votului, însă nu vor vota moțiunea de cenzură.

„Nu vor vota moțiunea, nici nu e nevoie să votăm moțiunea. Dacă ar fi să-i las să voteze conform conștiinței, probabil că ar vota. Dacă va pica Guvernul Cîțu, nu va pica pentru că Ludovic Orban e supărăt pe Cîțu”, a declarat duminică fostul președinte PNL.

UDMR nu a anunțat, deocamdată, dacă va participa sau nu la vot. Kelemen Hunor, ăreședintele partidului, a confirmat că parlamentarii săi nu vor vota pentru demiterea Guvernului.

Florin Cîțu este susținut și de cei 18 parlamentari ai minorităților naționale.

Florin Cîțu și Guvernul, la un pas de a cădea. Ce se va întâmpla după moțiunea de cenzură
Florin Cîțu

Ce ar putea să se întâmple după moțiunea de cenzură?

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a susținut că singura alegere a liberalilor, pe durată scurtă, medie și lungă, este Florin Cîțu. Aceștia ar fi pregătiți pentru a face față în trei scenarii diferite, după moțiunea de cenzură de marți.

1. Moțiunea trece, Guvernul Cîțu este demis

Cu cel puțin 234 de voturi pentru, moțiunea de cenzură trece. Asta înseamnă că Florin Cîțu rămâne premier interimar pentru 45 de zile. Klaus Iohannis trebuie să cheme toate partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru.

În condițiile în care social-democrații au anunțat că vor alegeri anticipate, PSD se duce la întâlnirea cu președintele fără o nominalizare. Reprezentanții AUR au declarat că își doresc guvern de uniune națională. USR cere refacerea coaliției de guvernare, dar fără Florin Cîțu premier.

În acest scenariu, liberalii s-au pregătit pentru două variante:

  • președintele nominalizează un premier de sacrificiu care să fie respins de Parlament – posibile variante Lucian Bode sau Nicolae Ciucă -, iar a doua propunere să fie Cîțu;
  • forțează nominalizarea din nou a lui Florin Cîțu, ca primă variantă după demiterea guvernului.

2. Moțiunea de cenzură nu trece de votul parlamentarilor

Dacă moțiunea nu este votată de nnumărul minim de parlamentari, Florin Cîțu și Guvernul său rămân în funcții. În acest caz, premierul va trebui să prezinte noile propuneri de miniștri după plecarea din guvern a celor de la USR.

3. Dezbaterea și votul nu pot avea loc

Poate cel mai simplu scenariu pentru Florin Cîțu ar fi ca dezbaterea și votarea moțiunii să nu aibă loc din lipsa cvorumului. Șansele ca acesta să devină realitate sunt mici, în condițiile în care inclusiv liberalii au decis să participe la ședința de plen, însă să nu voteze moțiunea.