Șeful ANMC, atac dur la adresa lui Florin Cîțu după ce a fost demis în urma tragediei de la Constanța: ”Îi trebuia țap ispășitor”

Ana Anitoiu 01.10.2021, 22:17
Șeful ANMC, atac dur la adresa lui Florin Cîțu după ce a fost demis în urma tragediei de la Constanța: ”Îi trebuia țap ispășitor”

Șeful Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMC) l-a atacat dur pe prim-ministrul Forin Cîțu după ce a aflat că a fost demis în urma tragediei de la Constanța. Vlad Berbecar susține că premierul a avut nevoie de un țap ispășitor după incendiul din cauza căruia au murit șapte oameni.

Șeful ANMC, despre motivația lui Florin Cîțu

Vlad Berbecar a spus că a aflat de la televizor că a fost demis de prim-ministrul Florin Cîțu după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Premierul și-a motivat decizia precizând că de la numirea în funcție, șeful ANMC nu a mai făcut nicio evaluare a unităților sanitare.

Însă, șeful ANMC a spus că, de fapt, Florin Cîțu a suspendat vizitele de evaluare din spitale încă din 15 aprilie 2021, cu o lună înainte ca el să fie numit în funcție. Vlad Berbecar susține că premierul avea nevoie de un ”ţap ispăşitor” și a precizat că el era ultimul om propus de USR PLUS într-o instituţie publică din subordinea Guvernului.

Seful ANMC, atac dur la adresa lui Florin Citu dupa ce a fost demis in urma tragediei de la Constanta
Vlad Berbecar

”Poate Florin Cîţu nu ştie, dar în cadrul întregului proces de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de acelaşi premier.

Practic, Florin Cîţu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca eu să fiu numit în funcţie”, a scris Vlad Berbecar, vineri seară, pe pagina lui de Facebook.

Șeful ANMC, despre activitatea sa

Totodată, Vlad Berbecar a spus că Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate și-a continuat totuși activitatea prin vizite de monitorizare tematică. El a menționat că în această activitate au fost incluşi ”unii indicatori meniţi să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic”.

”Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale şi-au schimbat structurile de funcţionare, transformându-se în spitale pentru pacienţii COVID, ANMCS-ul şi-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziţie, anume vizite de monitorizare tematică

În ciuda faptului că verificarea instalaţiilor de oxigen sau a instalaţiilor electrice nu intră în atribuţiile Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluşi şi unii indicatori meniţi să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic”, a scris el.

Potrivit lui Vlad Berbecar, în perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unităţi sanitare din toată ţara. Siguranţa echipamentelor şi a instalaţiilor s-a numărat printre temele de monitorizare tematică. În ianuarie va începe un nou proces de monitorizare.

”Dovadă sunt ordinele cu unităţile sanitare cu paturi încadrate în categorii de acreditare, care au fost publicate lunar în Monitorul Oficial, inclusiv în luna septembrie”, a precizat șeful ANMC demis după tragedia de la Constanța. Vezi AICI declarațiile managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa!