Florin Cîțu a devenit președintele Senatului. Decizia a fost publicată

Ana Anitoiu 25.11.2021, 22:09
Florin Cîțu a devenit președintele Senatului. Decizia a fost publicată

Florin Cîțu a devenit oficial, joi, președintele Senatului. Decizia acestui for prin care fostul prim-ministru a ajuns la conducerea lui a fost publicată în Monitorul Oficial, în aceeași zi în care Guvernul Ciucă a primit votul de încredere al Parlamentului.

Florin Cîțu este președintele Senatului

Decizia Senatului conform căreia fostul premier, demis prin moțiune de cenzură, va prelua funcția de președinte a acestei camere a Parlamentului, a apărut joi seara în Monitorul Oficial. Hotărârea va intra în vigoare vineri, 26 noiembrie.

Președintele PNL a fost ales marți președinte al Senatului, după ce Anca Dragu a fost revocată din această funcție, în urma unei solicitări ce a fost depusă în acest sens de PNL, PSD și UDMR.

Florin Citu a devenit presedintele Senatului. Decizia, publicata
Florin Citu. Inquam Photos / George Calin

Anca Dragu a anunțat că USR va ataca la Curtea Constituțională revocarea ei din funcție

După ce Florin Cîțu a fost ales președinte al Senatului cu 82 de voturi, senatoarea USR a anunțat că partidul din care face parte va ataca la Curtea Constituţională revocarea ei din această funcţie, întrucât o consideră nemotivată. CCR a transmis că va dezbate sesizarea la data de la 16 decembrie.

”Din nou, după ani de luptă împotriva PSD, acum suntem nevoiţi să ne apărăm instituţiile democraţiei române de asaltul hoţilor şi incompetenţilor. Coaliţia hoţiei PSD – PNL a fost dispusă să treacă peste Constituţie şi legi, totul pentru a-i asigura o sinecură lui Florin Cîţu”, a transmis USR.

Tot marți, Camera Deputaților și-a ales de asemenea un nou președinte. Liderul PSD Marcel Ciolacu va prelua funcția de președinte al acestei camere parlamentare. În acest caz, însă, n-a fost vorba despre o revocare din funcție, deoarece Ludovic Orban și-a dat demisia la data de 13 octombrie, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea PNL în favoarea lui Florin Cîțu.

”Nu pot să fiu complice la decizii care trebuiau să mă forțeze pe mine să încalc democrația, prevederile constituționale, principiul constituțional al statului de drept numai pentru interese meschine politicianiste.

Nu mai pot să exercit funcția de președinte al Camerei Deputaților din partea PNL atât timp cât gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul președintelui Iohannis, după ce a încălcat în picioare democrația din PNL, este pregătită să calce în picioare democrația în România”, a spus atunci Ludovic Orban, care și-a dat demisia și din PNL.

Florin Cîțu a anunțat până când va fi în funcție noul prim-ministru, după ce a primit joi votul de încredere. Președintele PNL a spus că Nicolae Ciucă va trebui să demisioneze pe 25 mai 2023 sau mai devreme. Apoi, îi va lua locul un membru al PSD.