Când își va da Nicolae Ciucă demisia din funcția de premier. Anunţul a fost făcut chiar de Florin Cîţu

Stan Filon 25.11.2021, 14:09
Când își va da Nicolae Ciucă demisia din funcția de premier. Anunţul a fost făcut chiar de Florin Cîţu

Deși de-abia ce și-a trecut Guvernul prin Parlament, premierul desemnat Nicolae Ciucă se pare că are deja demisia scrisă. Acest fapt se datorează înțelegerii pe care PNL a avut-o cu PSD atunci când s-au decis să intre la guvernare împreună. Dar când își va da, mai exact, demisia Nicolae Ciucă?

S-a aflat când își va da Nicolae Ciucă demisia din funcția de premier

Guvernul PNL-PSD-UDMR este unul rotativ. Este primul guvern de acest fel din istoria României. Dar ce înseamnă mai exact acest lucru? Ei bine, primul premier dat de unul dintre partide va fi nevoit să-și dea demisia de la conducerea guvernului, după un anumit timp, pentru a face loc următorului premie, care vine de la celălalt partid.

Despre acest lucru a vorbit președintele PNL, Florin Cîțu, care a explicat până când va dura alianța cu PSD, dar şi când va avea loc rotația premierului şi a miniștrilor. ”Această coaliție este doar o coaliție guvernamentală, până în 2024. Este o noutate. Nu ne-am gândit atunci când am făcut coaliția, dar după stabilirea ei a trebuit să găsim o soluție pentru a asigura calmul pentru ambele partide și pentru electorat”, spune Cîțu.

S-a aflat cand isi va da Nicolae Ciuca demisia din functia de premier
S-a aflat cand isi va da Nicolae Ciuca demisia din functia de premier

”Vom avea un nou Guvern care va merge la vot în Parlament”

Președintele PNL vine şi cu explicații despre rotația premierilor. Florin Cîțu a anunțat că, potrivit acordului politic, după ce Nicolae Ciucă îşi va da demisia de la Palatul Victoria, PSD deține funcția de premier până la alegerile din 2024, iar pentru această funcție social-democrații l-au votat deja pe șeful partidului, Marcel Ciolacu, însă nu a rămas bătut în cuie.

”Pe 25 mai 2023 premierul Nicolae Ciucă va trebui să demisioneze, poate chiar cu câteva zile înainte și apoi vom avea un nou Guvern care va merge la vot în Parlament. Acesta este singurul mod în care putem face asta. Este o soluție pe care am convenit-o”, a explicat președintele PNL.

Până atunci însă, guvernul condus de Nicolae Ciucă a trecut de votul de învestire din Parlament. Coaliția PNL-PSD-UDMR a fost votată cu 318 voturi ”pentru”, 126 ”împotrivă” și 0 abțineri. Joi, urmează ca guvernul lui Nicolae Ciucă să meargă la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul de credință în fața președintelui Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe