Firea, precizări de ultim moment. Testarea bucureștenilor amânată. Ce se întâmplă de fapt

Redacția IMPACT 02.04.2020, 15:23
Firea, precizări de ultim moment. Testarea bucureștenilor amânată. Ce se întâmplă de fapt

Gabriela Firea a anunțat joi că testarea pentru coronavirus, planificată pentru București se amână, în contextul în care ele aceasta era programată pentru a se desfășura în această săptămână.

De ce se amână testele de coronavirus pentru București. Răspunsul Primarului

Săptămâna trecută, Primarul General al Capitalei anunța că bucureștenii urmează să fie testați în această săptămână, prin intermediul unor teste rapide, dar omologate și care vor fi achiziţionate „din surse validate de către Institutul Matei Balş”. Însă, Gabriela Firea a precizat azi, că testarea în masă a bucureștenilor va fi amânată, deocamdată, prin prisma faptului că testele vor ajunge mai târziu decât era inițial planificat.

„Am comandat teste, vin în țară mai târziu decât am crezut pentru că fac astfel de comenzi toate țările. Este pregătit personalul, eșantionul. Vom comunica la final rezultatul”, a transmis Gabriela Firea potrivit Digi24.

Edilul a mai precizat că în contextul existenței unei „opoziții a unor decidenți”, la adresa acestui proiect derulat cu Institutul Matei Balș, grupul de inițiativă și suport se reorganizează.

Totuși, potrivit unor declarații care aparțin Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, Ministerul Sănătății nu își asumă realizarea acestor teste, dar că derularea acestora va putea funcționa și fără avizul instituției pe care o conduce, în măsura în care Primăria Capitalei își asumă acest lucru.

Nelu Tătaru, primele declarații în calitate de ministru al Sănătății. Foto: Inuquam Photos/ George Calin
Nelu Tătaru, primele declarații în calitate de ministru al Sănătății. Foto: Inquam Photos/ George Calin

 „Rămâne să vedem, când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcție de necesitatea lui, dar și de specificitatea acestui test (…)

Noi ca minister avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contacții acestora. Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Institutul Matei Balș pot face studii epidemiologice în context de pandemie, pentru a putea previziona sau a preveni eventuale efecte negative”, a declarat Nelu Tătaru, în urmă cu câteva zile, la același post de televiziune.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI