Câte persoane cu vârsta peste 65 de ani sunt în București. Apelul făcut de Gabriela Firea. Ministrul Costache vrea să testeze toți bucureștenii

Redacția IMPACT / 25.03.2020, 21:10
Câte persoane cu vârsta peste 65 de ani sunt în București. Apelul făcut de Gabriela Firea. Ministrul Costache vrea să testeze toți bucureștenii

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei a vorbit miercuri despre situația vârstnicilor din Capitală, în contextul epidemiei de coronavirus. Edilul subliniază importanța ajutorului care trebuie acordat în această perioadă pentru categoriile vulnerabile.

Gabriela Firea: „Persoanele după o anumită vârstă trebuie să fie protejate”

UPDATE, ora 21.08. Ministrul Sănătății, Victor Costache, afirmă că vrea să testeze toți bucureștenii, după modelul ”în masă” al Coreei de Sud, țara care face cele mai multe teste în acest moment. „Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”, a spus acesta.

Potrivit Ordonanței Militare nr.3, adpotată marți, 24 martie, România intră oficial în carantină totală. Cetățenii români pot ieși din casă doar pentru a se duce la serviciu, acolo unde este necesară deplasare, la cumpărturi și la farmacie. Totodată, se permite deplasarea și pentru achiziționarea de hrană pentru animalele de companie, precum și plimbarea scurtă a acestora, în permiterul domiciliului.

Vârstinicii vor primi ajutorul necesar pe perioada pandemiei de coronavirus.
Vârstinicii vor primi ajutorul necesar pe perioada pandemiei de coronavirus.

Persoanele în vârstă nu au voie să iasă din casă decât în intervalul orar 11:00-13:00 și doar pentru a face cumparaturile, arată documentul.

Gabriela Firea, primarul municipiului București a declarat că în prezent, în Capitală traiesc aproape 500.000 de persoane vârstnice, cu vârsta de peste 65 de ani pentru care s-a impus sprijin din punct de vedere medical, dar și ajutor cu privire la aprovizionarea celor necesare pentru gospodăriile lor- hrană, medicamente, obiecte de uz general.

„Mai exact, 483.000 de persoane au peste 65 de ani în Capitala României. Vă daţi seama că este un efort foarte mare, un efort imens pe care trebuie să îl facă atât Primăria Capitalei, cât şi cele şase primării de sectoare, prin direcţiile noastre sociale şi prin Poliţiile locale, care sunt acum coordonate de Poliţia naţională.

Am luat deja legătura cu colegii de la sectoare. De asemenea, cu reprezentanţii Poliţiei, în primul rând, pentru a identifica aceste persoane. Fac apel şi la preşedinţii asociaţiilor de proprietari să ne ajute, să ne sprijine, să ne transmită liste cu persoanele pe care le-au identificat. În prima etapă, aş spune eu, cele care nu au niciun fel de ajutor din partea familiei”, a spus primarul general, la Antena 3.

Edilul a mai transmis că direcţiile de asistenţă socială oferă sprijin persoanelor cu dizabilităţi, familiilor monopartentale, persoanelor foarte în vârstă care nu au sprijin din partea aparţinătorilor. Pentru aceste categorii este pus la dispoziție un număr de telefon 0800.821.218.

Apelul este gratuit și se poate efectua de luni până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00, se arată într-un anunț al Primăriei municipiului București.

„Persoanele după o anumită vârstă trebuie să fie protejate, trebuie să stea mai mult în casă în această perioadă, e o certitudine, pentru că sunt primele vulnerabile în faţa pandemiei de coronavirus. (…) Direcţiile de asistenţă sociale trebuie să fie sprijinite, pentru că nu au capacitatea, nici ca infrastructură, nici ca număr de personal, nici financiar să facă faţă de unele singure.

Sunt convinsă că toate autorităţile locale au relocat şi personal şi infrastructură şi au făcut şi rectificări bugetare să susţină direcţiile sociale, dar nu va fi de ajuns”, a adăugat Firea.

Coronavirus în cifre

Situația actuală privind răspândirea noului coronavirus indică faptul că 906 de români au fost diagnosticați cu acest virus, în vreme ce alte 13 și-au pierdut viața. 86 de persoane au fost vindecate, după ce au intrat în contact cu COVID-19.

Creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri în România a determinat o suspendare forțată, dar temporară a multor business-uri și companii. Contextul economic este unul destul de fragil în prezent și afectează numeroase arii de activitate, de la industrie și manufactură și până la marketing, artă și entertainment.

La nivel mondial, 435.391 de peroane au fost diagnosticate cu COVID-19, în vreme ce 19.620 de oameni și-au pierdut viața după ce au intrat în contact cu noul coronavirus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI