Finlanda depune cererea de aderare la NATO. Amenințările Rusiei nu au avut efect

Stan Filon 15.05.2022, 13:53
Finlanda depune cererea de aderare la NATO. Amenințările Rusiei nu au avut efect

Autoritățile din Finlanda s-au decis să depună cererea de aderare la NATO, indiferent de amenințările Rusiei! Președintele Finlandei a avut o convorbire telefonică cu președintele Rusiei, prin care l-a anunțat practic de decizia luată. La scurt timp, oficialii finlandezi au anunțat că renunță la neutralitatea militară și vor depune cererea de aderare la NATO. Vedeți mai jos ce a spus Vladimir Putin.

Finlanda depune cererea de aderare la NATO, deși Rusia a cerut să nu facă asta

Așadar, este oficial! Finlanda vrea să intre în NATO, cu toate amenințările primite din partea Rusiei, pe care se pare că le-a ignorat pur și simplu. Cel care a făcut anunțul a fost președintele Finlandei, Sauli Niinisto, care a anunțat ultimul demers al țării sale. Președintele și guvernul Finlandei au anunțat, duminică, 15 mai, că țara lor intenționează să solicite aderarea la NATO, deschizând calea pentru extinderea alianței militare occidentale de 30 de membri.

Președintele și șeful guvernului au susținut o conferință comună la Palatul Prezidențial din Helsinki, de unde au anunțat oficial începerea formalităților pentru aderarea țării la NATO. Se așteaptă ca Parlamentul finlandez să aprobe decizia în zilele următoare, dar este considerată doar o formalitate. Așadar, o cerere de aderare va fi depusă la sediul NATO din Bruxelles, cel mai probabil, săptămâna viitoare, notează AP News.

Finlanda depune cererea de aderare la NATO, desi Rusia a cerut sa nu faca asta
Presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, (foto) a anuntat ca va depune cererea de aderare la NATO, desi Rusia i-a cerut sa nu faca asta

Președintele Finlandei a avut o discuție telefonică cu Vladimir Putin

Înalți diplomați ai NATO s-au întâlnit, duminică, la Berlin, pentru a discuta despre acordarea de sprijin suplimentar Ucrainei și măsurile necesare ca Finlanda și Suedia să adere la blocul militar, în pofida amenințărilor din partea Rusiei. În plus, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că Ucraina ar putea câștiga războiul cu Rusia.

„Invazia brutală a Rusiei își pierde din avânt. Știm că Ucraina poate câștiga acest război datorită curajului poporului și armatei și cu ajutorul nostru”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a inițiat sâmbătă o discuție cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe care l-a informat de decizia de aderare la NATO. Președintele finlandez a ținut să-i transmită lui Putin cât de mult a afectat securitatea Finlandei cererea Moscovei de a nu adera la NATO. Președintele Rusiei s-a declarat nemulțumit de decizia țării vecine, catalogând-o drept o „greșelă” și a spus că asta va însemna sfârșitul neutralității militare a Finlandei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...