Finlanda are drum liber spre NATO, nu și Suedia. Decizia luată chiar astăzi, nu doar Turcia se opune

Badea Violeta 17.03.2023, 19:43
Finlanda are drum liber spre NATO, nu și Suedia. Decizia luată chiar astăzi, nu doar Turcia se opune

După luni de incertitudini și discuții, Turcia a dat undă verde Finlandei pentru a adera la NATO. Acest anunț a fost făcut vineri, pe data de 17 martie, de Recep Tayyip Erdogan. În schimb, Suedia mai are de așteptat până ce va primi acceptul. Însă, veștile proaste nu se opresc aici pentru această țară. Pe lângă Turcia, mai există un stat care se opune vehement aderării Suediei.

Turcia dă undă verde Finlandei pentru aderarea la NATO

Turcia va ratifica aderarea Finlandei la NATO în următoarele săptămâni. În schimb, Suedia va trebui să mai aștepte. Acest lucru a fost explicat vineri, 17 martie, de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său finlandez, Sauli Niinisto, care s-a deplasat în capitala turcă, Ankara, pentru a primi vestea îmbucurătoare, despre care se zvonea deja de ceva vreme.

„Am decis să lansăm în Parlamentul nostru procesul de aderare a Finlandei la NATO”, a spus Erdogan.

„Nu suntem împotriva Suediei. Dar Suedia şi-a deschis braţele pentru terorişti, le-a deschis şi străzile sale. I-am spus premierului suedez să ne trimită 120 de terorişti. Cum nu au făcut-o, nu putem avea o poziţie pozitivă faţă de ei. În Finlanda, acest lucru nu se întâmplă, prin urmare poziţia noastră este pozitivă”, a mai spus președintele turc.

Citește și S-a aflat adversarul președintelui Erdogan la alegerile din Turcia. Cu ce speră să îi convingă Kemal Kiliçdaroglu pe cetățeni!

Sauli Niinisto si Erdogan
Sauli Niinisto si Erdogan

Care este cealaltă țară care nu a ratificat aderarea Suediei?

Cealaltă țară NATO care nu a ratificat aderararea celor două state nordice este Ungaria. Totuși, liderii maghiari au anunțat, de curând, că vor vota aderarea Finlandei pe data de 27 martie, lăsând, însă, Suedia pe tușă. Pentru ca o țară să poată adera la Alianță, toate parlamentele statelor membre trebuie să se pună de acord.

„Acest pas este foarte important pentru Finlanda”, i-a spus Sauli Niinisto lui Erdogan, „așa că vă mulțumesc. Dar avem un vecin, Suedia, cu care împărtășim mult mai mult decât obiective și dorințe…. Am sentimentul că apartenența noastră la NATO nu este completă fără ei”, a mai adăugat președintele Finlandei.

Citește și Mai mulți tineri moldoveni, duși de Partidul Șor în Turcia. Sunt instruiți pentru a învăța cum să provoace dezordine la proteste!

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...