EXCLUSIV

Fermierii din România protestează în toată țara! Europarlamentar: „Nu trebuie să uite că ucrainenii sunt cei care ne apără pe noi”

Gabriela del Pupo 07.04.2023, 17:44
Fermierii din România protestează în toată țara! Europarlamentar: „Nu trebuie să uite că ucrainenii sunt cei care ne apără pe noi”

Agricultorii români au ieșit azi în stradă și la punctele vamale după ce măsurile de tranzit fără taxe vamale ale cerealelor din Ucraina au avut un efect devastator asupra pieței de vânzări și desfaceri din România. Pe lângă faptul că s-a făcut și desfacere, depozitele românești au fost aglomerate de cerealele care trebuiau depozitate. Totuși au fost agricultori care au profitat de situație și au cumpărat la preț mic cerealele care treceau prin România și au căutat profit. Impact.ro a stat de vorbă cu europarlamentarul Daniel Buda, care spune că în nici un caz nu putem vorbi acum de o reintroducere a taxelor vamale și nici de un caz clar de adevăr absolut.

„Cerealele trebuiau să ajungă în zonele unde se moare de foame, zonele africane, Italia, Spania”

Astăzi Guvernul a promis agricultorilor că a va veni cu măsuri concrete pentru fermieri şi producătorii din industria alimentară şi care vizează, împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, identificarea mecanismelor care să reducă efectele pe care tranzitul şi exportul de cereale din Ucraina le produc asupra fermierilor din ţările de graniţă ale Ucrainei. Nicolae Ciuca transmite că Guvernul înțelege care sunt consecinţele tranzitului de cereale din Ucraina către alte destinaţii și îi roagă pe fermieri cum au dat dovadă de înţelegere până acum să existe acea această colaborare și în continuare. Nu se pune însă problema revenirii la sistemul anterior.

„Cerealele trebuiau să ajungă în zonele unde se moare de foame, zonele africane, sau în alte țări din UE respectiv, Italia, Spania, acolo unde au fost fenomene de secetă foarte severă! Dacă am proceda de aceasta maniera cu siguranță nu vor mai rămâne cereale în altă parte sau în România! Dacă aceste două probleme sunt rezolvate putem discuta, la un moment dar de taxe altfel este superfluu să discutăm de reintroducerea taxelor în acest moment ! Fermierii români nu trebuie să uite că ucrainenii sunt cei care ne apără și pe noi, se luptă pe front, pentru ca noi să putem merge în vacanțe în timp ce alții mor în tranșee.
Am avut aceeași problemă și în Primul și Al Doilea Război Mondial, când unele state au gândit într-un mod individualist și avut de suferit! Istoria se poate repeta dacă nu învățăm din greșelile trecutului.“, spune Daniel Buda.

Guvernul da 45 de milioane de euro pentru agricultori

„Nu putem transfera responsabilitatea doar către Comisia Europeană”

Fermierii spun că nu este vorba doar de compensații bănești ci de identificarea acelor mecanisme în vederea reducerii efectelor pe care tranzitul şi exportul de cereale din Ucraina le produc asupra fermierilor din ţările de graniţă ale Ucrainei. Premierul Nicolae Ciucă spune că în acest sens a semnat împreună cu alţi premieri o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene. La rândul său ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că din cei 10 milioane de euro primiți până acum sumele vor ajunge la fermieri în cel mai scurt timp.

„Comisia Europeană este rugată să găsească sume suplimentare destinate sprijinului respectiv(…) În al doilea rând, să se introducă măsuri care înseamnă restricții la vamă, prin taxe vamale, și Comisia trebuie să analizeze această situație și este de luat în seamă. În al treilea rând, să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care să știe în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre țările care sunt în vecinătatea conflictului armat și să se intervină cu mecanisme automate de sprijin. (…)Dacă știm că avem un efect negativ, atunci să vină automat sprijin pentru țările afectate. Eu, ministrul Agriculturii, susțin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul acesta de transport și să nu rămână în țările limitrofe confictului, întrucât, iată, unde ne-a adus și acum noi plătim nota de plată. Noi învârtim situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia și, ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”, a spus acesta, potrivit digi 24.ro.

Pe de altă parte europarlamentarul Daniel Buda spune că România nu trebuie să se confrunte de una singură cu problema direcționării cerealelor către statele care au cu adevărat nevoie.

„România nu poate face față singură acestei situații. Din păcate miniștri agruculturii din ultimii 5 ani au greșit în a face comunicările către Comisia Europeană, nu au fost făcute în concordanță cu realitățile din teren ! CE vine și face evaluări punctuale. Ce producție ai avut în ultimii 5 ani? Ce stocuri ai, care este consumul și care este excedentul? Îmi pare rău dar nu este făcută o evaluare de impact asupra fermierilor în momentul de față așa cum ar trebui !
Nu putem transfera responsabilitatea doar către Comisia Europeană, eu spun că nu doar banii rezolvă această problemă, trebuie identificate noi mecanisme de lucru ! Nu poți să dai doar bani de la UE sau alte structuri internaționale către ONG-uri care trebuie să hrănească populația in zonele Africane dar nu le asiguri cerealele necesare si la lași in Ucraina mai spune eurodeputatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...