Fermierii din România care pot primi amenzi de 8.000 de lei dacă mai fac asta. Puţini ştiu de schimbarea legii

Iancu Andreea 13.07.2021, 10:07
Fermierii din România care pot primi amenzi de 8.000 de lei dacă mai fac asta. Puţini ştiu de schimbarea legii

O nouă lege, ce urmează să fie votată în curând, ar putea să îi afecteze pe fermierii din România, care pot primi amenzi chiar și de 8.000 de lei. O activitate pe care aceștia încă o practică i-ar face pasibili de sancțiuni. Ordonanța de urgență, aflată încă în stadiul de proiect, ar urma să reglementeze un sector important din agricultura din România. Noile reguli fac parte dintr-o serie de măsuri de biosecuritate extrem de necesare conform specialiștilor din domeniu.

Noi reguli pentru fermierii din România. Situația în care aceștia pot primi amenzi de 8.000 de lei

Un proiect de lege, inițiat de Autoritatea Sanitar – Veterinară ar putea să schimbe complet modul în care fermierii români își desfășoară activitatea. O ordonanță de urgență, care ar putea fi votată în curând, ar putea aduce amenzi de 8.000 de lei pentru fermierii din România care nu respectă noile reguli. Măsurile vin în contextul în care pesta porcină amenință creșterea animalelor, astfel că autoritățile se văd nevoite să aplice noi reguli pentru cei care vor să crească porci în propria gospodărie, pentru consumul propriu.

Regulile de biosecuritate ce urmează să fie stabilite prin OUG trebuie respectate, în caz contrar, fermierii din România pot primi amenzi de până la 8.000 de lei. Printre regulile ce urmează să fie impuse se numără și cele conform cărora crescătorii de porci trebuie să se asigure că animalele nu mai sunt hrănite cu resturi animale. De asemenea, la intrarea în adăposturile animalelor este nevoie ca încălțămintea gospodarului să fie dezinfectată. În acest mod se evită transmiterea bolilor.

Sunt câteva reguli de bază pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%, a explicat Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, potrivit digi24.

Situația în care fermierii din România pot primi amenzi de 8.000 de lei
Crescătorii de porci ar urma să respecte noi reguli în propria gospodărie

Motivul pentru care noile reguli sunt necesare. Ce riscă România în cazul nerespectării lor

Vestea nu este una tocmai bună pentru fermieri, mai cu seamă că aceștia au fost și ei afectați grav din pricina pandemiei. Cu toate acestea, autoritățile din România se văd nevoite să se asigure că producția de carne de porc nu este afectată. În cazul în care crescătorii autohtoni nu vor respecta regulile, iar pesta porcină se va extinde, România va trebui să importe carnea de porc din alte state, o activitate care oricum a ajuns la cantități uriașe.

Pe lângă măsurile de biosecuritate, fermierii din România vor fi nevoiți să își înregistreze animalele în baza națională de date. Totodată, porcii nu vor mai putea fi comercializați fără să fie individualizați, fără să aibă crotalie, precum se întâmplă, de exemplu, în cazul vacilor și ovinelor de mai mulți ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...