Fenomenul spectaculos care are loc în România doar iarna. Izvoarele formează un peisaj ce îți taie răsuflarea

Ana Anitoiu 08.02.2023, 09:45
Fenomenul spectaculos care are loc în România doar iarna. Izvoarele formează un peisaj ce îți taie răsuflarea

Un fenomen spectaculos are loc în România doar în timpul iernii. Izvoarele dintr-un loc din țară formează un peisaj impresionant ce atrage turiștii chiar dacă aceștia trebuie să suporte frigul pentru a-l admira.

Ce fenomen are loc iarna, în România

Datorită izvoarelor termale, în timpul iernii, Cascada Clocota din Geoagiu-Băi, județul Hunedoara, o cădere de apă de peste 20 de metri, este pe jumătate înghețată, dar învăluită în aburi, astfel că priveliștea este spectaculoasă.

„Deși stațiunea este pustie în această perioadă, am venit să vedem cascada Clocota, băile termale antice Germisara, și o să luăm apă termală de la izvoarele de aici”, a spus una dintre turistele din Geoagiu-Băi.

Cascada Clocota a spălat rădăcinile unor copaci situaţi în partea de sus a platoului. Aceștia s-au prăbuşit şi au fost înglobaţi parţial sau total în depunerile recente de travertin ale cascadei. Astfel, au fost create falduri verticale succesive pe toată înălțimea căderii. Peste acestea, s-au dezvoltat muşchi şi plante atârnătoare ce dau cascadei un aspect deosebit.

În plus, apa Clocotei colectează toate izvoarele termominerale din zonă, iar datorită temperaturii, cresc plante specifice apelor termale şi trăiesc animale din specia salamandrelor. Cele 16 izvoare de ape termale ce se revarsă în râul Clocota fac ca apa acestuia să nu îngheţe.

Fenomenul spectaculos care are loc în România doar iarna. Izvoarele formează un peisaj ce îți taie răsuflarea
Cascada Clocota

Ce au descoperit arheologii în stațiune

Staţiunea Geoagiu Băi, ce se află în apropierea oraşului Geoagiu din județul Hunedoara, este un „sat de vacanţă” aglomerat de turiști, în special vara, când numeroși vârstnici vin să se bucure de apele termale din zonă.

În centrul acestei stațiuni se află ruinele Germisarei, complexul termal antic în jurul căruia s-a dezvoltat stațiunea, în secolul al XX-lea. Situl a fost cercetat şi restaurat la mijlocul anilor 1980, când arheologii au descoperit 11 plăcuţe votive de aur, adică ofrande, şi multe alte artefacte antice preţioase, potrivit adevarul.ro.

„Importanţa Germisarei este dată de descoperirile arheologice care au avut loc în anii ’80, atunci când au fost scoase la iveală plăcuţele votive de aur, ofrande depuse de oamenii care mulţumeau astfel zeităţilor pentru că erau vindecaţi de apele termale”, a transmis Daniel Iancu, cercetător la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Printre atracțiile turistice din stațiunea Geoagiu Băi se numără atât cascada termală Clocota, chiar și în timpul iernii, bazinul antic și ștrandul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...