Fenomenul îngrijorător care omoară mai mulți oameni decât pandemia de coronavirus

Cătălina Burghelea 16.02.2022, 10:09
Fenomenul îngrijorător care omoară mai mulți oameni decât pandemia de coronavirus

Un raport al ONU (Organizația Națiunilor Unite) dezvăluie că pandemia de coronavirus omoară mai puțini oameni decât un fenomen tot mai îngrijorător, motiv pentru care se cere „o acțiune imediată și ambițioasă”. Cifrele dezvăluite de experți sunt îngrijorătoare. Ar putea exista o  posibilă relocare a comunităţilor afectate?

Fenomenul alarmant care ucide mai mulți oameni decât pandemia de coronavirus

Specialiștii ONU au avertizat, într-un raport de mediu publicat marți, 15 februarie, că poluarea omoară mai mulți oameni decât noul coronavirus și tulpinile sale. Totodată, Organizația Națiunilor Unite solicită luarea unor măsuri „imediate și ambițioase” de către state și companii, dar și interzicerea unor substanțe chimice toxice.

Raportul ONU arată situația actuală

ONU a publicat, marți, 15 februarie, date ce relevă că poluarea produce mai multe decese decât coronavirusul, la nivel mondial. Potrivit documentului, infectarea cu pesticide, materiale plastice şi deşeuri electronice provoacă încălcări ale drepturilor omului.

Extrem de grav este că poluarea stă la baza a nu mai puțin de nouă milioane de decese premature pe an, comparativ cu pandemia de Covid-19, care a provocat aproape 5,9 milioane de decese, arată datele Worldometer. Cu toate acestea, în ciuda acestor semnale și realități, problema este în mare măsură ignorată, spune Organizația. Dată fiind situația îngrijorătoare, se cere „o acţiune imediată şi ambiţioasă” din partea statelor lumii, în vederea interzicerii unor substanțe chimice toxice, scrie Reuters.

Poluarea provoacă cel puțin nouă milioane de decese premature

Poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice provoacă cel puțin nouă milioane de decese premature în fiecare an, însă problema este, de cele mai multe ori, trecută cu vederea, se mai spune în raportul ONU. Agregatorul Worldometer demonstrează că pandemia de coronavirus, care durează deja de doi ani, a cauzat aproape 5,9 milioane de decese la nivel mondial.

„Abordările actuale pentru gestionarea riscurilor reprezentate de poluare şi substanţele toxice eşuează în mod clar, rezultând în încălcări la scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos şi durabil”, a punctat David Boyd, autorul raportului întocmit de ONU.

Ce vrea să interzică Organizația Națiunilor Unite

Documentul, ce poate fi găsit pe site-ul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, solicită interzicerea polifluoroalchilului şi perfluoroalchilului, două substanțe chimice folosite în produsele de uz casnic, cum ar fi vasele antiaderente pentru gătit. Puțină lume știe că acestea favorizează apariția cancerului, fiind denumite „substanțe chimice pentru totdeauna”. De ce? Pentru că nu se descompun în mod natural.

Nu este exclusă relocarea comunităţilor afectate

De asemenea, raportul Organizației Națiunilor Unite recomandă curățarea zonelor poluate, iar dacă situația o cere, chiar posibila relocare a comunităţilor afectate. Multe dintre aceste zone sunt sărace, marginalizate şi indigene.

Urmând să fie prezentat luna viitoare Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care a declarat mediul curat un drept al omului, documentul a fost postat, marți, pe site-ul Consiliului.

David Boyd consideră că raportul său este cel mai puternic de până acum, însă se așteaptă să fie respins atunci când îl va prezenta Consiliului de la Geneva.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...