Confruntare între SUA și Rusia la ONU. „Consecințele vor fi îngrozitoare”. Care este mărul discordiei

Ioana Bucur 01.02.2022, 08:05
Confruntare între SUA și Rusia la ONU. „Consecințele vor fi îngrozitoare”. Care este mărul discordiei

O nouă confruntare între SUA și Rusia la ONU. Reprezentantul autorităților de la Moscova a susținut că Statele Unite ale Americii „stârnesc isterie” în ceea ce privește situația din Ucraina, adăugând că Washingtonul ar încerca transformarea în eroi a „acelor popoare care au luptat de partea lui Hitler”. Reacția reprezentantului SUA nu a întârziat să apară, fiind unul dintre cele mai dure schimburi de replici din ultimii ani între cele două mari puteri.

Cea mai dură confruntare între SUA și Rusia la ONU din ultimii ani

Tensiunile dintre SUA și Rusia sunt departe de a se calma. Un schimb de replici tăios, presărat cu acuzații cât se poate de grave, a avut loc între reprezentanții celor două țări în timpul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a susținut că Statele Unite ale Americii „provoacă escaladarea” situației prin acuzațiile false și repetate că țara sa ar pregăti o invazie în Ucraina.

„Așteptați să se întâmple, ca și cum ați vrea ca vorbele dumneavoastră să devină realitate”, a spus Nebenzia în replică la declarațiile făcute de Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU, care amintise despre cele peste 100.000 de trupe puternic înarmate pe care Rusia le-a trimis la granița Ucrainei, spunând că ameninţă „securitatea internaţională” şi justifică pe deplin dezbaterea publică în cadrul ONU.

Confruntare intre SUA si Rusia la ONU
Vasili Nebenzia

„Consecințele vor fi îngrozitoare”

Greenfield a mai vorbit și despre unele „dovezi” că Rusia ar vrea să desfășoare, până la începutul lunii februarie, peste 30.000 de militari suplimentari în Belarus, al cărui regim este foarte apropiat de Kremlin. Trupele vor fi „la mai puțin de două ore de Kiev”, a precizat reprezentantul SUA, adăugând că Rusia a desfăşurat deja 5.000 de militari în Belarus, între care forţe speciale, rachete şi baterii antiariene.

„Dacă Rusia invadează în continuare Ucraina, niciunul dintre noi nu va putea spune că nu am prevăzut acest lucru. Iar consecințele vor fi îngrozitoare, motiv pentru care această întâlnire de astăzi este atât de importantă”, a spus Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU.

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU se desfăşoară la cererea SUA şi „este o etapă decisivă pentru a face lumea să vorbească pe o singură voce” despre această criză, a spus Joe Biden.

Înainte de debutul oficial al reuniunii, președintele american a declarat că „dacă Rusia nu revine la diplomaţie şi atacă Ucraina, ea va purta întreaga responsabilitate pentru aceasta şi va suporta consecinţe rapide şi severe”, relatează Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...