Fenomenul extrem de rar care se întâmplă în România. A început să iasă din pământ, în sudul Bucovinei

Iancu Andreea 06.04.2022, 13:18
Fenomenul extrem de rar care se întâmplă în România. A început să iasă din pământ, în sudul Bucovinei

România și manifestările naturale de pe teritoriul său nu încetează să ne uimească. De curând, fenomenul extrem de rar, pe care românii l-au putut observa în zona de sud a Bucovinei, a stârnit uimire. Clipul video, care dezvăluie ce a început să iasă din pământ, are deja succes pe internet.

Un fenomen extrem de rar, filmat în sudul Bucovinei

Ne bucurăm de un peisaj cuceritor în multe colțuri ale țării, dar și de numeroase resurse naturale, pe care adesea le ignorăm. Cu toate acestea, natura reușește mereu să își croiască drumul către noi, iar o filmare recentă dezvăluie un astfel de fenomen, care în mod normal este extrem de rar. Clipul video, filmat de Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM) în sudul Bucovinei, dezvăluie cum apa a început să iasă brusc din pământ.

În imagini se observă o erupție a apei minerale naturale carbogazoase de la o sursă din județul Suceava, pe care specialiștii au explicat-o. Acest fenomen, petrecut la sonda hidrogeologică F6 – Dorna Candrenilor, este unul extrem de rar și mai cu seamă spectaculos. Conform postării de pe pagina de Facebook a SNAM, apa minerală se formează prin migrarea către adâncime a apelor de suprafață, provenite în general de la precipitații, care în parcursul lor întâlnesc o rocă de tip colector. Aceasta din urmă permite acumularea apei și formarea unei „mări subterane”, numită de specialiști acvifer.

Ce înălțime a atins erupția apei minerale

Specialiștii din cadrul Societății Apelor Minerale au precizat în postarea lor faptul că aceste acvifere ajung să fie exploatate în mod natural, din izvoare, ci și prin foraje. Filmarea recentă, de la un acvifer subteran din sudul Bucovinei, a fost surprinsă în cadrul sondei hidrogeologice F6 – Dorna Candrenilor și a stârnit reacții de uimire prin caracterul său spectaculos, generat de erupție.  Fenomenul impresionant s-a datorat prezenței dioxidului de carbon, care a migrat din adâncuri către suprafață, prin sistemele de falii și fisuri locale.

„Erupțiile din sonda F6, situată în localitatea Dorna Candrenilor sunt generate de fluxul dioxidului de carbon, care are loc în două faze: faza activă, atunci când are loc erupția apei din sondă, și faza inactivă, atunci când apa din sondă se retrage până la o anumită adâncime de la care începe creșterea nivelului acesteia.”, au explicat specialiștii în postarea din mediul online.

Imaginile surprinse arată că erupția, care a avut loc pe data de 29 martie 2022, a fost una spectaculoasă și violentă, coloana de apă creată în urma acestei manifestări ajungând la aproximativ 12 metri înălțime.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...