A nins din nou în deșertul Sahara. Imagini spectaculoase cu gheața care acoperă dunele de nisip într-un fenomen meteo rar VIDEO

Cătălina Burghelea 20.01.2022, 10:34
A nins din nou în deșertul Sahara. Imagini spectaculoase cu gheața care acoperă dunele de nisip într-un fenomen meteo rar VIDEO

A nins din nou în cel mai fierbinte deșert din lume, Sahara, cunoscut pentru temperaturile de 58 de grade Celsius. Zăpada depusă a creat modele fascinante peste dunele de nisip, după ce vremea s-a răcit considerabil în timpul nopții. Imaginile cu ninsoarea din Sahara au devenit virale pe internet, datorită peisajelor frumos creionate de stratul de gheață.

Zăpadă în deșertul Zahara, după ce temperaturile au scăzut considerabil

Zăpada și gheața s-au depus în apropierea orașului Ain Sefra, din nord-vestul Algeriei. În zonă a mai nins doar de câteva ori în ultimii 40 de ani. Pentru copiii din orașele din apropiere, cum ar fi Mekalis, a fost o ușurare binevenită după căldura dogoritoare a celui mai mare deșert fierbinte din lume. Temperaturile din oraș, care este înconjurat de munții Atlas, au scăzut sub minus două grade, în ultimele trei nopți.

Imaginile cu ninsoarea așternută pe dunele de nisip au devenit virale pe internet

Zăpada s-a așternut peste nisipul fierbinte al deșertului Sahara, după ce temperaturile au scăzut sub zero grade. Gheața a acoperit dunele de nisip ca urmare a unui fenomen rar în cel mai mare deșert din lume, unde au fost chiar și 58 de grade Celsius. Fotograful Karim Bouchetata a surprins recent imagini uimitoare cu ninsoarea din orașul Ain Sefra, nord-vestul Algeriei. Cunoscut drept Poarta către Deșert, orașul se află la aproximativ 3.000 de metri deasupra nivelului mării și este înconjurată de Munții Atlas, scrie Daily Mail.

Foto Daily Mail
Foto Daily Mail

Fenomen meteo rar în această parte a lumii

Peste noapte, mercurul din orașul algerian a scăzut la -2C. Stratul de gheață a creat modele uimitoare în nisip, orizontul arătând ca o pătură albă de zăpadă. Este a cincea oară în 42 de ani când orașul a văzut zăpadă, cu apariții anterioare în 1979, 2016, 2018 și 2021.

Deșertul Sahara acoperă cea mai mare parte a Africii de Nord și a trecut prin schimbări de temperatură și umiditate în ultimele câteva sute de mii de ani. Deși este foarte uscat astăzi, experții spun că va deveni verde în aproximativ 15.000 de ani.

Anul trecut, cămilele au fost văzute înconjurate de zăpadă, deoarece Africa de Nord a înregistrat temperaturi extreme în lunile de vară și iarnă.

Cât de comună este zăpada în deșert?

Zăpada și gheața sunt neobișnuite în regiunile deșertice, dar nu complet necunoscute. Temperaturile din deșert pot scădea dramatic peste noapte, dar orice ninsoare se topește devreme în ziua următoare.

În cazuri precum cele observate luna aceasta în Algeria, aerul rece s-a mutat în deșert, provocând temperaturi mai scăzute. Astfel de anticicloni tind să ajungă în Arabia Saudită, deplasându-se în sensul acelor de ceasornic din Asia Centrală, captând umezeală pe drum, care se răcește pentru formarea zăpezii.

Foto Daily Mail
Foto Daily Mail

A nins de câteva ori în ultimii 40 de ani

În ianuarie 2022 și 2021, Sahara și Arabia Saudită au înregistrat ninsori, dar aceste zone au mai experimentat acest fenomen meteo. În 2018, Ain Sefra a fost acoperită de zăpadă pentru a treia oară în 40 de ani. Fenomenul a fost observat în oraș în 2021, 2018 și 2017, ultima ninsoare înregistrată înainte de aceasta fiind în 1979. Temperaturile de aici variază de obicei de la 12 C (ianuarie), cea mai rece lună din an, până la 40 C (iulie), notează BBC.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...