Fenomenul din Marea Neagră care a pus pe fugă turiștii români. „E ultimul an în care mai vin”

Stan Filon 13.07.2022, 13:06

Turiștii sunt din ce în ce mai puțini pe litoralul Mării Negre, alungați de prețurile mult mai mari decât în alte stațiuni cu tradiție din afara țării. Cei care au ales totuși litoralul românesc regretă acum. De parcă nu era suficient că plătesc prețuri destul de mari pentru cazare, iar mâncarea este foarte scumpă, turiștii care au ales să meargă în sudul litoralului s-au mai confruntat cu un fenomen care i-a pus pe fugă, după cum puteți citi în rândurile de mai jos.

Fenomenul din Marea Neagră care a pus pe fugă turiștii români

Așadar, litoralul din România își așteaptă clienții cu prețuri foarte mari, iar aceștia întârzie să apară. Dacă în alți ani de-abia găseai un loc să-ți întinzi cearșaful pe plajă, iată că anul acesta turiștii se lasă așteptați. Foarte mulți au ales să-și petreacă vacanța peste hotare, unde beneficiază de prețuri asemănătoare cu cele din România, doar că au parte de hoteluri de lux și de sistemul all inclusive. În plus, beneficiază probabil de parcare gratuită, nu cum se întâmplă în Mamaia, de exemplu, unde parcarea îi mai costă pe turiști 100 de lei în plus, pe zi!

Zilele acestea unii dintre turiști s-au confruntat și cu un fenomen foarte inestetic și urât mirositor. Vorbim despre cei care au ales să-și petreacă concediul în stațiunea Saturn. Dis de dimineață, oamenii au mers la plajă cu mic, cu mare, însă au avut parte de o surpriză tare neplăcută. Plaja era deja ocupată, dar nu de oameni, ci de alge. Munți de alge au fost aduși la mal, unde au rămas și au început să putrezească. Turiștii au fost foarte nemulțumiți de ceea ce au găsit.

Fenomenul din Marea Neagra care a pus pe fuga turistii romani. E ultimul an in care mai vin
Fenomenul din Marea Neagra care a pus pe fuga turistii romani. E ultimul an in care mai vin

Surpriza neplăcută de la plajă

„Să ştiţi că nu e normal, am plătit nişte bani să avem nişte condiţii, la hotel de patru stele”, se plânge un bărbat. „Muşte, miros … Hotelul a răspuns că nu e datoria lui, că e datoria Apelor Române. Dar nu vine nimeni. Banii noi i-am plătit”, adaugă el.

„E un disconfort, totuşi. Și un miros. Sper din tot sufletul ca mâine să fie curat”, spune o femeie. „E ultimul an în care mai vin în România, sunt dezamăgit total”, declară un bărbat. „Nu ştim ce să facem, stăm cu copiii aici, în infecţiile astea, nu mi se pare normal”.

Alţii au fost puțin mai înțelegători. „În apă e OK, dar nu e OK ce se vede aici, pe mal, pe plajă”, crede un român. „Sunt câteva alge, dar e totul OK. Nu ne deranjează”, mărturisește o femeie.

Administratorii plajelor private au datoria să le păstreze curate, însă cei care ar trebui să se ocupe de problema algelor sunt angajații de la Apele Române. Ei ar trebui să curețe plajele de alge. Spun însă că nu o pot face pe timp de zi, ci doar noaptea, după ce pleacă toți turiștii.

„Vor fi luate tocmai diseară, după ce nu mai sunt turişti. În timpul zilei nu se poate interveni că le luăm cu utilajele”, explică Hristu Uzun, Apele Române. Algele nu sunt un pericol pentru sănătate, însă „dacă rămân o noapte, două, pe căldurile astea de 30-35 de grade încep să emane un miros foarte urât”, a recunoscut bărbatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...