SPECIAL

Pe cât de frumoase, pe atât de temute. Plaje splendide din lume care trebuie evitate

Dan Mlădinoiu 20.06.2022, 12:49
Pe cât de frumoase, pe atât de temute. Plaje splendide din lume care trebuie evitate

Există multe plaje de o frumusețe răpitoare. Sunt adevărate paradisuri pământești ce invită la turism și relaxare. Natura, însă, nu a fost darnică prin pericolele pe care le-a atașat acestor adevărate oaze, unde apa se îngemănează cu pământul. Oamenii curajoși nu se sfiesc să le viziteze, dar își asumă reale riscuri pentru viața și sănătatea lor.

Cele mai frumoase, dar periculoase, plaje din lume

Mai jos, o listă a acestora care explică de ce prudența se impune a fi luată în seamă, atunci când se dorește să figureze pe itinerarul împătimiților de călătorii.

Reunion-Franța

Situată la est de Madagascar, în Oceanul Indian, Insula exotică Reunion este de un aparte rafinament franțuzesc. Acest petic de pământ tropical îi atrage ca un magnet pe iubitorii de surfing. Totuși, zona constituie în același timp domeniul rechinilor, cărora mulți oameni le-au căzut pradă. Un număr crescut de atacuri ale acestor mari pești răpitori s-a soldat până acum cu opt morți. Nu mai puțin de 20 de atacuri au avut loc începând cu 2011. Una dintre cele mai cunoscute drame a fost aceea a unui băiat de 13 ani care a murit în urma rănilor. Cea mai recentă s-a produs în februarie 2019, de asemenea consemnând  sfârșitul letal al unui surfer.

SPECIAL. Pe cat de frumoase, pe atat de temut. Plaje splendide din lume care trebuie evitate
SPECIAL. Pe cat de frumoase, pe atat de temut. Plaje splendide din lume care trebuie evitate

Plaja Zipolite, Mexic

Acest magnific loc este supranumit „plaja morții”..Valurile uriașe și curenții periculoși au luat viața multor oameni. Cu toate acestea, numărul accidentelor a scăzut considerabil, odată cu constituirea unei mari și foarte bine pregătite echipe de salvamari. Ea monitorizează plaja aproape tot timpul.

Cape Tribulation, Queensland, Australia

În comparație cu majoritatea altor coaste ale Australiei, aici crocodilii sunt rari, însă locul este foarte dens populat cu cazuari (n.r.- pasăre mare asemănătoare struțului) agresivi, șerpi, păianjeni și meduze otrăvitoare. Acestea din urmă sunt prezente într-un număr foarte mare, mai ales în timpul sezonului ploios, care durează din octombrie până în iunie.

Shenzhen, China

Plajele din Shenzhen sunt destinații turistice consacrate atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Sunt extrem de aglomerate în timpul sezonului de vârf, încât e greu să găsești un loc liber, iar acesta este principala primejdie. Numărul mare de vizitatori este cauza diferitelor accidente care îi afectează în special pe copii.

New Smyrna Beach, Florida, SUA

Deși plaja este considerată una dintre cele mai bune din Florida, impune multă prudență. Apele găzduiesc mulți rechini care atacă adeseori înotătorii. Din cele 112 cazuri raportate în 2007, 17 au avut loc aici. Potrivit Guinness Book of World Records, New Smyrna Beach este „Capitala mondială a atacurilor rechinilor”. În plus, hoții locali sunt din abundență și foarte eficienți.

Cele mai frumoase, dar periculoase, plaje din lume - New Smyrna Beach
Cele mai frumoase, dar periculoase, plaje din lume – New Smyrna Beach

Plaja Maho, Insula St. Martin (Franța-Olanda)

Maho aparține părții olandeze a Insulei St. Martin din nord-estul Caraibelor și este o locație foarte populară printre fotografi și amatorii de senzații tari. Deține un aeroport  situat la doar câțiva metri de plajă. Doar un drum îngust și un gard le despart. Multe semne de avertizare indică faptul că este interzisă apropierea de pistă. Cu toate acestea, nici riscul unui accident provocat de aeronave, nici zgomotul decolării sau aterizării avioanelor nu îi împiedică pe turiști să viziteze un asemenea loc izolat .

Plaja Hanakapiai, Hawaii, SUA

Fără îndoială, această plajă este una dintre cele mai frumoase din Hawaii. Din păcate, se află foarte departe de stația locală de salvare. Ca rezultat, puternicii curenți oceanici îi pot duce pe înotători în larg.

Plaja Gansbaai, Africa de Sud

Gansbaai este unul dintre locurile preferate pentru marii rechini albi. Poate că sunt mai frecventate aici decât oriunde altundeva în lume. Cu toate acestea, agențiile de turism au aplicat măsurile de prevedere ce se impuneau. Ele organizează scufundări în solide cuști metalice, astfel încât turiștii să se poată apropia de acești prădători marini fără niciun risc.

Staithes, Yorkshire, Marea Britanie

Admirabilul sat de pescari atrage mulți turiști și surferi din întreaga lume. În ciuda frumuseții sale, Staithes este una dintre cele mai proaste plaje din Europa. Apa este atât de contaminată cu reziduuri de tot felul, încât nu îndeplinește măcar standardele minime de siguranță.

Praia de Boa Viagem, Recife, Brazilia

Nu au existat rechini lângă coasta Recifelor, până în 1992. Dar ecosistemul s-a schimbat din cauza activităților umane, inclusiv a pescuitului nesăbuit. Astăzi, sunt semnalate din ce în ce mai multe atacuri asupra celor ce se scaldă în apele de lângă plajă.

Insula Fraser-Australia

Insula Fraser este cunoscută pentru agresiunile sale regulate asupra oamenilor de către câini sălbatici, crocodili și meduze otrăvitoare. Rechinii în număr mare, valurile violente și meduzele fac ca înotul să fie periculos în acest colț de paradis.

Plaja Girgaum Chowpatty – Mumbai, India

Una dintre cele mai mari probleme din Mumbai este lipsa epurării apelor uzate. Datorită acestui fenomen, apele de coastă din Mumbai sunt teribil de poluate din cauza apelor uzate deversate în ocean. Plaja Girgaum Chowpatty din Mumbai este una dintre cele mai neconforme plaje din lume, cu concentrații extrem de mari de bacterii coliforme și materii fecale aflate în apă și nisip.Este un dezastruos amestec de deșeuri, mirosuri neplăcute și apă contaminată. Din păcate, situația nu se îmbunătățește deloc.

Cele mai frumoase, dar periculoase, plaje din lume - Plaja Girgaum Chowpatty
Cele mai frumoase, dar periculoase, plaje din lume – Plaja Girgaum Chowpatty

Plaja Copacabana – Rio de Janeiro, Brazilia

Mii de turiști sunt atrași, în fiecare an, de celebrele plaje din Rio, fără să știe cât de primejdioase sunt. Pericolele se manifestă prin nivelul foarte ridicat de bacterii din apă, nisip, precum și al frecventelor minore infracțiuni. Ingerarea a doar trei lingurițe de apă înseamnă riscul contractării unui virus. De asemenea, obiectele valoroase lăsate nesupravegheate pot deveni țintele hoților.

Bikini – Insulele Marshall

Această regiune a avut un trecut teribil. Arme nucleare au fost testate de către armata Statelor Unite, pe o perioadă de câțiva ani (1946-1958). Cele 23 de insule ale arhipelagului conțin niveluri ridicate de radioactivitate. Solul este încă destul de contaminat pentru a fi exploatat în mod normal. De aceea, tot ceea ce este cultivat aici prezintă riscuri pentru consum. Firesc, turismul este relativ subdezvoltat. Chiar și așa, zona este suficient de populară în rândul comunității de scufundători amatori de explorarea epavelor.

Triunghiul Roșu-California, SUA

Locul unde au loc 38% dintre toate atacurile rechinilor  `Marele Alb” din Statele Unite este cunoscut sub numele de Triunghiul Roșu. Coasta dintre Golful Bodega la nord și Big Sur la sud este renumită pentru agresiunile  de rechini din toate speciile. Contrar credinței populare, uriașii marini nu sunt atrași în această zonă de înotători și surferi, ci de bogata ofertă de mamifere, precum foci, lei de mare, vidre și elefanți de mare.

Cele mai frumoase, dar periculoase, plaje din lume
Cele mai frumoase, dar periculoase, plaje din lume – Triunghiul Roșu-California

Kilauea-Hawaii, Statele Unite

Hawaii este un ținut renumit pentru plajele sale frumoase și clima plăcută. Insula este cunoscută și pentru vulcanul său, Kilauea, aflat în activitate din 1983. Fluxul său de lavă se revarsă în ocean, provocând aburi și fierberea apei. Deși priveliștea este uimitoare, oamenii de știință lansează atenționări, deoarece orificiile de ventilație ale scoarței pot arunca roci și jeturi de lavă fierbinte.

Cairns-Australia

Cu diversitatea ei de relief, nu este de mirare că Australia apare atât de des pe această listă. Cairns, o plajă situată în nordul Queenslandului, este un adevărat câmp de meduze. Între noiembrie și iunie, sezonul lor este deosebit de activ. În această zonă viețuiește cea mai veninoasă dintre ele, Irukandji. Aceasta este cunoscută sub numele de „mâna morții” sau „viespe de mare”, iar înțepăturile sale pot fi mortale pentru oameni.

Urmăriți Impact.ro și pe