VIDEO

Fenomenul care ia amploare în România. Ministerul Sănătății este îngrijorat și face apel la români

Gabriela del Pupo 24.04.2023, 15:01
Fenomenul care ia amploare în România. Ministerul Sănătății este îngrijorat și face apel la români

Românii sunt din ce în ce mai reticenți în ceea ce privește vaccinarea mai ales după pandemie. Ministerul Sănătății încearcă să găsească soluții pentru a rezolva din problemele care determină o rată scăzută de vaccinare în țara noastră. Pe lângă reticențele populației, se adaugă faptul că unii medici de familie nu sunt de acord să asigure și acest serviciu sau faptul că, de multe ori, dozele ajung cu întârziere la cabinete. Cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării, la Ministerul Sănătății, s-au reluat aceste teme într-o conferință de presă cu jurnaliștii. Una dintre soluțiile pentru a încuraja vaccinarea este asigurarea decontării costurilor pentru mai multe categorii de persoane decât în prezent.

„Și noi adulții avem vaccinuri care ne pot salva de anumite boli”

În ceea ce privește problema lipsurilor de doze de vaccin reprezentanții Ministerului Sănătății au dat asigurări că începând cu anul acesta nu vor mai exista întârzieri. De asemenea, vaccinurile vor fi livrate direct la cabinetul medicului de familie iar acesta nu va mai trebui să se deplaseze pentru a ridica dozele. Pachetele de compensare vizezază toate persoanele care au boli cronice, vârstnici dar și persoanele care au nevoie de un anumit tip de vaccin în mod special.

„Ministerul Sănătății a făcut pași importanți pentru ca să crească accesul la vaccinuri și la vaccinare, o problemă discutată de mulți ani. Am avansat substanțial în ceea ce privește compensarea vaccinurilor, și evident disponibilitatea vaccinurilor la medicul de familie.”, spune Alexandru Rafila.

Secretarul de Stat, Adriana Pistol, a detaliat problemele cu care se confruntă România pentru a atinge obiectivele considerate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind minime pentru imunizarea populației. Aceasta a precizat că este foarte importantă și implicarea medicilor pentru a convinge populația să se vaccineze.

„După cum observați în acest slide, în România, în ultimii 10 ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin la care rămâne asemănătoare, este cel care se administrează în maternitate, BCG-ul. Dacă ne uităm la hepatiticul B are o tendință vădit descrescătoare, la difterie și tuse convulsivă de asemenea, la Polio, la ROR doza 1 la 12 luni, hemofilus, influențe B, se asemenea.

Vaccinarea trebuie să se petreacă de-a lungul întregii vieți, și noi adulții avem vaccinuri care ne pot salva de anumite boli. La acest moment nu există nici un vaccin lipsă de nicăieri, în toate județele. Femeile gravide au și acum în programul de sănătate publică vaccin împotriva tusei convulsive, din păcate adresabilitatea este mică.”, spune Secretarul de Stat.

„În perioada pandemiei asigurarea continuităţii imunizării a fost perturbată”

Consilierul prezidenţial Diana Păun a afirmat luni că acoperirea vaccinală rămâne o problemă în România, având în vedere că ratele de imunizare în rândul copiilor sunt atât sub mediile europene, cât şi sub ţinta recomandată de OMS, care este de 95%, potrivit Agerpres. Românii au ajuns să fie reticenți și în ceea ce privește vaccinurile antigripale sau alte vaccinuri clasice în care aveau încredere până în campania de vaccinare anti Covid.

„În perioada pandemiei asigurarea continuităţii imunizării a fost perturbată, ceea ce a acutizat situaţia. Un raport al UNICEF concluzionează că percepţia populaţiei cu privire la importanţa vaccinării copiilor a scăzut cu 10% în contextul pandemiei. Lucrurile nu aş putea să spun că s-au îmbunătăţit, dimpotrivă. Este important ca oportunităţile ratate de vaccinare să fie recuperate cât mai rapid. În grupul ţintă al persoanelor de vârstă înaintată rata de vaccinare împotriva gripei sezoniere rămâne scăzută.”, a declarat consilierul prezindeţial Diana Păun la dezbaterea „Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunităţii”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...