În timp ce omenirea este acaparată de criza declanșată de pandemia cu noul coronavirus, Planeta trăiește fenomene uluitoare. Oprirea multor activități umane a dus la o relaxare a mediului înconjurător, care se dezvăluie în fața noastră așa cum nu l-am mai văzut de ani buni.
Un studiu, apărut în jurnalul științific Nature Climate Change, a analizat 69 de țări, inclusiv România, cele 50 de state americane și 30 de provincii din China. Regiunile menționate reprezintă 85% din populația Pământului și 97% din totalul de emisii de dioxid de carbon.
Conform estimărilor realizate până la finalul lunii aprilie, s-au înregistrat scăderi de 1048 de tone ale emisiilor. Țara cu valorile vizibil mai scăzute este China. Locul de origine al prezentei pandemii alături de SUA, un alt responsabil cu valori mari de poluare, au redus emisiile în mod uluitor.
Totuși, această scădere nu este una sustenabilă. Potrivit estimărilor ONU, pentru a stopa criza climatică și încălzirea globală, este nevoie de o reducere a emisiilor cu 7.6%. Acest lucru trebuie să se realizeze anual, începând de acum până în 2030.
De vreme ce activitatea umană va reîncepe în același mod ca și până acum, scăderile emisiilor sunt temporare. La finalul actualei crize, nivelul de poluare va reveni la cel obișnuit de până acum. Există totuși soluții pe care guvernele statelor le-ar putea implementa pentru a împiedica criza climatică.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Se pare că nivelul emisiilor de carbon, înregistrate pe Glob au scăzut cu 17%, conform unui studiu internațional. Astfel, în perioada ianuarie-aprilie, valorile sunt mai mici decât cele ale anului precedent. Specialiștii estimează că emisiile de dioxid de carbon vor scădea în continuare, până la sfârșitul anului, între 4.4%-8%. Conform CNN, astfel de valori reduse nu au mai fost înregistrate din anul 2006. Se pare că doar două luni de restricții și stopare a economiei au fost suficiente pentru o astfel de transformare.