Fenomenul bizar petrecut într-un lac celebru din România. Turiștii s-au temut să se mai scalde, explicația specialiștilor

Badea Violeta 25.06.2022, 20:10
Fenomenul bizar petrecut într-un lac celebru din România. Turiștii s-au temut să se mai scalde, explicația specialiștilor

Natura nu contenește să ne uimească cu frumusețea sa. În această perioadă, unul dintre cele mai cunoscute lacuri de la noi din țară s-a schimbat din albastru în roz și mulți turiști nu își explică cauza acestui fenomen neobișnuit. Acum, specialiștii au spus de ce lacul are această culoare deosebită. Află ce a provocat transformarea acestuia!

Un celebru lac din România a devenit roz. Care este explicația acestui fenomen bizar

Unul dintre cele mai cunoscute și frumoase lacuri de la noi din țară s-a schimbat uluitor, din albastru în roz. Văzând această culoare neobișnuită, turiștii s-au temut să se mai scalde în el. Pentru a-i liniști, specialiștii au venit cu o explicație.

Conform acestora, Lacul Techirghiol, căci despre el este vorba, și-a schimbat culoarea din albastru în roz din cauza unei specii de alge.  Acestea s-au instalat în apa foarte sărată din acest lac din cauza temperaturilor ridicate care s-au înregistrat în această perioadă.

Algele roz consumă tot oxigenul din apă, așa că cele verzi mor. Prin urmare, apa capătă această culoare extrem de frumoasă, dar mai puțin obișnuită.

Lacul Techirghiol a devenit roz
Lacul Techirghiol a devenit roz

Specialiștii îi liniștesc pe turiști

Specialiștii le transmit turiștilor că se pot scălda liniștiți în apa Lacului Techirghiol, deoarece nu există niciun pericol. De asemenea, aceștia pot folosi și nămolul.

În mod categoric, spun experții, nu este vorba de poluare sau de ceva dăunător. În ceea ce privește mirosului, acesta provine de la bacteriile sulfuroase care se depun pe alge.

„Probabil este vorba de o proliferare a unor alge de culoare roșie sau roșiatică, probabil de Dunaliella salina, care este o algă ce trăiește în mediu salin, în mediu extrem. E capabilă de a rezista, halofilă s-ar mai numi, și care, în Techirghiol pare să fie sursa acestei culori deosebite, frumoase, extraordinare.

Mirosul este de hidrogen sulfurat. Nu este chiar neapărat un miros rău, este un miros natural care rezultă din descompunere a produselor proteici cu sulf.

În lacuri, în mării, Ocean există alge toxice, însă se pare că nu e cazul de față. Specialiștii vor lua probele pe care le-am recoltat de dimineață și le-am trimis la toate institutele care sunt abilitate pentru a cerceta acest lucru.

Ar putea să fie doar această algă prezentă în lacurile sărăturoase, foarte saline și este o zonă în care salinitatea este foarte ridicată, substanța organică de asemenea în cantitate mare și care ar putea să dea această culoare, neavând o toxicitate sau importanță deosebită.

Până la urmă, din aceste din acești pigmenți carotenoizi ajung ca și crusataceele, dar şi flamingo să-și coloreze penele, iar noi să facem o mulțime de coloranți, o mulțime de substanțe cu utilitate pentru cosmetică și chiar medicină”, a explicat Adrian Bîlbă, în exclusivitate, pentru Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...