Cetățenii pot da statul în judecată pentru poluarea aerului. Un francez cere 21 de milioane de euro despăgubiri

Ana Anitoiu 05.05.2022, 15:37
Cetățenii pot da statul în judecată pentru poluarea aerului. Un francez cere 21 de milioane de euro despăgubiri

Cetățenii pot da statul în judecată pentru poluarea aerului, atunci când sunt îndeplinite două condiții, conform avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Juliane Kokott. Un francez a cerut despăgubiri în valoare de 21 de milioane de euro după ce această problemă i-a afectat sănătatea.

Guvernele pot fi obligate să plătească despăgubiri pentru poluarea aerului

Opinia avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene conform căreia cetățenii din țările care fac parte din blocul comunitar își pot da în judecată guvernele vine pe fondul mai multor decizii adoptate de CJUE în ultimii ani. În cadrul acestor hotărâri, aproximativ 10 state membre UE, inclusiv România, Franţa, Italia și Polonia, au fost găsite vinovate de un nivel ilegal de poluare a aerului.

„Avocatul general Juliane Kokott susţine că încălcarea valorilor limită pentru protejarea calităţii aerului, în conformitate cu legislaţia UE, dă dreptul la despăgubiri din partea statului”, a precizat CJUE într-un comunicat de presă.

Deși opiniile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cele mai multe cazuri, judecătorii CJUE tind să-i urmeze punctele de vedere.

Cetatenii pot da statul in judecata pentru poluarea aerului
Cetatenii pot primi despagubiri de la stat pentru poluarea aerului doar daca sunt indeplinite doua conditii

Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a atras atenția că cetățenii care cer ca guvernul să-i despăgubească trebuie, mai întâi, să dovedească faptul că le-a fost afectată sănătatea în mod direct de poluarea aerului.

În plus, pentru ca cetățenii să aibă șanse de câștig de cauză, mai este nevoie de îndeplinirea unei condiții. Mai exact, guvernul poate evita plata despăgubirilor dacă face dovada că depășirile nivelului limită de poluare a aerului ar fi avut loc și dacă țara respectivă ar fi adoptat la timp planuri referitoare la calitatea aerului care să respecte cerinţele directivei UE.

Opinia exprimată de avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene are legătură cu un caz al unui francez din Paris. Această persoană i-a cerut guvernului francez despăgubiri în valoare de 21 de milioane de euro.

Francezul a adus drept argumente faptul că aerul poluat i-a afectat starea de sănătate, iar guvernul țării sale nu a respectat limitele UE în privința calității aerului. Un tribunal din Versailles i-a cerut Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să clarifice dacă persoanele fizice pot solicita astfel de despăgubiri.

Rezultatele unui studiu ce a monitorizat poluarea din 6.475 de oraşe au arătat că nicio țară nu a reuşit să respecte în anul 2021 standardele de calitate a aerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. După ce şi-a actualizat recomandările anul trecut, OMS recomandă ca media anuală a particulelor nocive PM2.5 să nu depăşească 5 micrograme pe metru cub.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...