Fenomene meteo extreme în România. Se întâmplă în următoarele ore

Elena Avramescu 04.08.2020, 12:59
Fenomene meteo extreme în România. Se întâmplă în următoarele ore

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben pentru aproape jumătate de țară, fiind așteptate fenomene extreme în următoarele ore, în zonele vizate. Avertizarea ține până miercuri, la ora 12.00.

Fenomene meteo extreme în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de vijelii și ploi torențiale pentru zece județe din țară. În plus, în regiunile din vestul țării indicele temperatură-umezelă va atinge pragul critic de 80 de unități.

Alerta de cod galben, emisă de ANM, este în vigoare în intervalul marți ora 16:00 – miercuri ora 12:00 iar județe vizate sunt Arad, Alba, Cluj, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Mehedinți, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

Fenomene meteo extreme în România
Fenomene meteo extreme în România

Ce se va întâmpla în următoarele ore

În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, care se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, frecvente descărcări electrice iar local averse ce vor avea și caracter torențial.

În unele zone este posibil să cadă și grindină,iar cantitățile de apă vor putea depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp. În vestul țării, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezelă (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități.

Până în data de 9 august, temperaturile vor fi peste cele specifice acestei perioade, în întreaga țară, în special în zonele de sud, nord-est și nord-vest. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării și în regiunile intracarpatice și la munte.

Nici în a doua săptămână a lunii august nu vom scăpa de temperaturi ridicate, astfel că temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai mari decât cele normale pentru acest interval, în sud, est și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice perioadei. Precipitațiile estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în toate regiunile, însă în special în cele de centru și de nord, potrivit informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...