Fenomen straniu în Marea Neagră. Localnicii s-au speriat când au văzut ce se întâmplă

Elena Avramescu 05.01.2022, 11:12
Fenomen straniu în Marea Neagră. Localnicii s-au speriat când au văzut ce se întâmplă

Un fenomen extrem de neobișnuit a fost observat la Marea Neagră, în partea de nord, pe coastele Peninsulei Crimeea, unde apa mării s-a îngălbenit, iar localnicii au tras o adevărată speriatură, crezând că au de-a face cu o poluare scăpată de sub control. Cu toate acestea, se pare că altele au fost cauzele, conform oamenilor de știință.

Fenomen straniu în Marea Neagră

Biologul Adrian Bîlbă a ținut să dea o explciație, spunând care au fost factorii care au dus la schimbarea culorii apei. În urmă cu scurt timp, în zona menționată a avut loc o furtună puternică, astfel că valurile au ridicat la suprafață sedimentele de pe fundul mării, mai ales argilă și nămol, făcând ca apa să capete culoarea galbenă. Acest fenomen a putut fi observat în Crimeea, chiar lângă orașele Sevastopol și Yevpatoria.

Nordul Mării Negre este puțin adânc. Vorbim de sudul Sevastopolului, sunt coaste litorale cu apă foarte putin adâncă, e o zonă secetoasă și când bate vântul, în mare se aruncă mii de tone de nisip și de praf. Acest praf se depune, iar atunci când marea se învolburează îl ridică.

Acum Crimeea suferă de seceta, iar în acest context de ariditate în ultimii ani a generat o cantitate mare de praf aruncată în apă. Dacă, de exemplu, în zona noastră a Mării Negre apa este brună de la sedimentele aduse de Dunăre, sedimente pe bază mai mult de nămol, dincoace este vorba de un sediment argilos, care are culoarea gălbuie.

Fenomen straniu in Marea Neagra
Marea Neagra

Nu este nimic anormal, însă câteodată apar astfel de fenomene. Bate un vânt neobișnuit, marea se agită și ridică aceste sedimente. Nu este un fenomen frecvent, se întâmplă destul de rar. În acea parte, marea este foarte puțin sărată și vietățile marine sunt mai puțin reprezentate decât în zona de sud. În consecință, fauna de pe fundul mării este puțin afectată de aceste fenomene, a notat biologul Adrian Bîlbă, potrivit Digi24.

Biologul a ținut să mai precizeze că fauna este puțin afectată, astfel că nu există un eventual pericol pentru vietățile marine din Marea Neagră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...