Femeile, pedepsite în plină stradă de talibani. Scene cumplite în Kabul: „Biciuite, bătute”

Ioana Bucur, Alexandrina Toader 08.09.2021, 21:59
Femeile, pedepsite în plină stradă de talibani. Scene cumplite în Kabul: „Biciuite, bătute”

Dacă în urmă cu câteva săptămâni promiteau că le vor respecta drepturile, talibanii au făcut o demonstrație sângeroasă, chiar pe străzile din Kabul. Potrivit CNN, femeile au ajuns să fie pedepsite în plină stradă, biciuite și lovite cu bastoane, la doar o zi după anunțarea noului guvern interimar. Nici jurnaliștii nu au scăpat de furia militanților.

Femei biciuite și bătute pe străzile din Kabul

Miercuri, la o zi după ce noul guvern interimar din Afanistan a fost anunțat, oamenii au ieșit în stradă, în capitala Kabul, în semn de protest față de lipsa reprezentării femeilor din noua structură de putere.

„Niciun guvern nu poate interzice prezența femeilor”, scria pe una dintre pancartele pregătite de participanții la protest.

Un al protestatar ținea în brațe o fotografie a femeiii polițist din provincia Ghor care, însărcinată în opt luni, a fost executată în fața familiei sale, de către indivizi despre care se crede că erau talibani care vorbeau limba arabă, informație negată cu vehemență de reprezentanții militanților care au preluat puterea în Afganistan. Aceștia au anunțat că o investigație a fost demarată pentru identificarea criminalilor.

Miercuri, CNN publica o înregistrare video tulburătoare, la care se adaugă și mărturiile martorilor locali ce descriu modul în care talibanii au reprimat un protest pentru drepturile femeilor.

Una dintre participantele la protest a povestit cum militanții au lovit mai multe femei cu biciul și bastoane, spunându-le să meargă direct acasă. Dezvăluirea este confirmată de imaginile difuzate de CNN. În scurta secvență, se observă cum un bărbat îmbrăcat în veșminte specific talibane lovește în mod repetat o femeie cu un bici.

Nu doar femeile au fost pedepsite pentru „gestul de sfidare”. Aceeași martoră susține că și jurnaliștii prezenți au fost loviți.

Femeile, pedepsite în plină stradă de talibani. Scene cumplite în Kabul

Jurnaliștii străini sunt menajați, cei locali sunt arestați

Reprezentantul unei publicații electronice din Kabul, Elyas Nawandish, a postat pe Twitter imagini cu doi dintre jurnaliștii săi care au fost răniți de militanți la protest.

„Taqi Daryabi și Neamat Naqdi, doi reporteri de la @Etilaatroz au fost bătuți rău de talibani după ce au fost arestați. Au fost despărțiți, băgați în camere separate și bătuți. Au ajuns la spital”, a precizat jurnalistul.

TOLO News, o agenție afgană de știri, a anunțat că cinci dintre reporterii pubicației au fost arestați de talibani.

Marcus Yam, fotoreporter pentru Los Angeles Times și cel care a vorbit despre violențele cumplite la care au fost supuși de talibani cei care încercau să ajungă pe aeroportul din Kabul în timpul evacurilor încheiate luna trecută, a arătat că, aparent, talibanii încă îi menajează pe jurnaliștii străini în detrimentul celor locali.

„În timp ce unii încercau să pună mâinile pe mine, un combatant s-a interpus și le-a spus printre buze celorlați: ‘străin!’ Alții stăteau în apropiere, cu biciurile pregătite”, a declarat el, conform CNN.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...