NATO anunță că va continua evacuările din Afganistan. ”Nu ne uităm prietenii”

Badea Violeta 01.09.2021, 09:10
NATO anunță că va continua evacuările din Afganistan. ”Nu ne uităm prietenii”

NATO le oferă o fărâmă de speranţă cetățenilor afgani care încearcă să scape de regimul taliban. Secretarul general al Organizației, Jens Stoltenberg, a promis că îi va ajuta pe cei care vor să fugă din Afganistan și nu au putut beneficia de evacuarea militară.

NATO le dă o mână de ajutor celor care doresc să fugă de regimul taliban

Afaganii care nu au reușit încă să-și părăsească țara mai au o speranță. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis că îi va sprijini pe cei care încearcă să fugă de regimul taliban din Afganistan, în urma plecării ultimelor trupe americane din țară pe data de 31 august.

Pentru ca aceștia să poată fi evacuați, reprezentantul a precizată că este „esenţială” păstrarea deschisă a aeroportului din Kabul. Mai mult decât atât, șeful NATO promite să afle ce nu a funcționat bine în cadrul misiunii de 20 de ani.

„Este esenţial ca aeroportul să fie păstrat deschis, atât pentru a permite ajutarea umanitară a poporului afgan, cât şi pentru a ne asigura că putem continua să-i scoatem pe oameni, pe cei care doresc, dar care nu au putut să facă parte din evacuarea militară”, a declarat Stoltenberg într-o interviu pentru AFP.

„Suntem cu toţii angajaţi să continuăm să muncim dur pentru a-i scoate. Nu-i vom uita”, a mai adăugat șeful NATO.

Secretarul general al Organizatiei, Jens Stoltenberg, a promis ca ii va ajuta pe cei care vor sa fuga din Afganistan

NATO va menține presiunea diplomatică asupra talibanilor

Jens Stoltenberg a spus că aliaţii vor menţine o presiune diplomatică asupra celor care conduc acum Afganistanul, pentru ca aceştia să permită plecarea afganilor care se simt în pericol.

În plus, oficialul a felicitat Turcia, stat membru NATO, care s-a oferit să joace un rol în securizarea aeroportului din Kabul. De asemenea, Stoltenberg a precizat că toate statele membre ale Alianței vor analiza cu atenție ceea ce nu a funcționat corect în cadrul misiunii de a oferi siguranță Afganistanului.

„Vom continua să lucrăm cu aliaţii NATO şi alte ţări pentru a-i ajuta pe oameni să plece. Talibanii au transmis cu claritate că vor autoriza plecările, îi vom judeca pe talibani după ceea ce spun, dar şi după ceea ce fac”, a declarat reprezentantul NATO.

„Şi vom utiliza mijloacele noastre de presiune politică, diplomatică şi economică pentru a face în aşa fel încât oamenii să poată pleca. Este important pentru că aliaţii NATO sunt acolo de mulţi ani”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Amintim că trupele americane au părăsit aeroportul din Kabul în noaptea de luni spre marți, după o operațiune de salvare pentru evacuarea a peste 123.000 de persoane. Acestea s-au concentrat mai mult pe salvarea oamenilor din țările aliate și a afganilor care au lucrat pentru armata americană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...