Lista cererilor de imunizare pentru vacicnul anti-HPV se află pe un trend ascendent, dar, cu toate acestea, Ministerul Sănătății nu poate să achiziționeze în mod constant dozele necesare, cu toate că au fost făcute promisiuni în mod oficial. Se pare că ultimele doze au fost achiziționate în urmă cu 6 luni de zile.
„Interesul părinților pentru vaccinul anti-HPV este și rezultatul muncii asociațiilor pentru drepturile femeilor și copiilor din ultimii 7-8 ani pentru a reclădi interesul și încrederea în acest vaccin. Ne-am vaccinat copiii live pe internet, chit că am plătit din buzunarul propriu acest vaccin, așa am făcut eu, pentru că am băieți. Deci, societatea civilă a muncit, pentru că o campanie consolidată a statului român n-a existat.
Dar noi degeaba muncim dacă părinții nu regăsesc la medicul de familie aceste doze sau disponibilitatea de a le fi vaccinați copiii. Ne-am dori foarte mult să muncim împreună: noi – să existe cerere și interes, iar ei să se îngrijească de disponibilitatea dozelor și a medicilor vaccinatori, pentru că și aici e o problemă”, a declarat Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame.
Situația este tragică în România, deoarece nu se poate atinge obiectivul vaccinării fetelor sub 18 ani, ținând cont că în decursul anului trecut, Ministerul Sănătății a făcut o promisiune fermă, spunând că vor fi incluși în programul de vaccinare și băieții, lucru care nu s-a întâmplat până acum.
„Nu există o statistică a fetițelor care au rămas cu schema de vaccinare neacoperită, pentru că sistemul este unul bazat pe hârțoage, în loc să avem o platformă online așa cum a existat pentru vaccinarea anti-COVID. Noi propusesem să se adapteze această platformă și pentru vaccinarea anti-HPV, părinții să-și poată înscrie direct copiii pentru vaccinare, fără să mai treacă pe la medicul de familie să facă o cerere, și din platformă să avem o situație transparentă”, a mai spus Ana Măiță.
Deoarece shema de vaccinare anti-HPV este permisivă, nu sunt riscuri pentru copilul care a făcut deja o doză sau două dacă se întârzie puțin cu a treia.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Dacă nu are serul și mai întârzie o lună-două, n-ar fi o tragedie dacă vaccinurile vin. Acum să vedem când reapar, că sunt probleme de aprovizionare nu doar pe HPV. Vin vaccinurile, dar cu întârzieri. Nu știu exact ce se întâmplă”, mai spune dr. Luminița Zane.
În plus, dr. Gindrovel Dumitra ține să scoată în evidență faptul că nu există riscuri pentru o adolescentă de 18 ani care a făcut deja două doze de vaccin HPV să nu o mai facă și pe a treia deoarece o să aibă limita de vârstă atinsă atunci când serul ajunge la medicul de familie.
„Doza a treia se administrează într-un interval de 6-12 luni de la prima administrare. Dacă o fetiță are 18 ani și 364 de zile la momentul administrării primei doze, va primi următoarele doze gratuit, chiar dacă a împlini 19 ani. Important este ca, la momentul depunerii cererii, să se afle în categoria de populație eligibilă. Dacă mie îmi depune părintele cererea la 18 ani și 364 de zile, dacă îmi vine vaccinul când copilul împlinește 20 de ani, eu îl administrez”, mai spune specialistul, a mai spus acesta.
Schema de vaccinare anti-HPV prevede administrarea gratuită a două doze de ser pentru fetițele între 11 și 14 ani, sau de trei doze de ser pentru cele între 14 și 18 ani. Vaccinul HPV (Virusul Papilloma Uman) are rolul de a preveni cancerul de col uterin, mai ales că România are cea mai mare rată de incidență și de mortalitate din UE, unde an de an mai mult de 3.000 de femei sunt diagnosticate cu această boală, iar mai mult de jumătate dintre acestea sunt ucise de virus.