Femeia pe care Elena Ceaușescu o invidia cumplit. Comuniștii au târât-o prin tribunale timp de 7 ani

Elena Avramescu 11.06.2022, 08:20
Femeia pe care Elena Ceaușescu o invidia cumplit. Comuniștii au târât-o prin tribunale timp de 7 ani

O româncă a reușit imposibilul, și anume să descopere ”elixirul tinereții”, astfel că nume impunătoare, care au marcat istoria, au putut să beneficieze de rodul muncii sale. Nu mai este un secret faptul că reprezintă unul dintre oamenii de excepție ai României, pe care însă nu l-au ocolit invidia și nici problemele. Elena Ceaşescu a fost cea care s-a arătat mereu deranjată de popularitatea acesteia.

Cea mai invidiată femeie din România și modul tragic în care s-a stins din viață

Este vorba despre Ana Aslan, cea care a inventat Gerovital H3, fiind considerat un medicament autohton conceput de „profesoară”, aşa cum îi spuneau apropiaţii. Charlie Chaplin, Mao Zedong, Pablo Picasso, JF. Kennedy, Winston Churchill, Yaser Arafat, au fost doar câteva dintre personalităţile care au apelat la elixirul tinereţii sale.

„Regele Arabiei Saudite, Mareşalul de Gaulle, regele Marocului, Mareşalul Tito, Mareşalul Fanco, Miguel Asturias, Somerset Maugham, Indira Ghandi, preşedintele Suharto, din ceea ce ştiu eu, şi au fost mai mulţi, Caludia Cardinale, Salvador Dali, de la care primise o dedicaţie pe prima pagină a unei cărţi, un Don Quijote”, a spus fosta asistentă a Anei Aslan, Dr. Theodora Poli Bărbulescu, potrivit Digi24.

Au fost și personalități, precum Artistotel Onasis, care trimiteau avionul personal pentru a o aduce pe Ana Aslan la ei acasă. Ana Aslan a fost o femeie dedicată complet muncii sale, dar şi foarte strictă cu toţi colaboratorii. A reușit să înființeze și să conducă primul Institut de Geriatrie din lume, la Otopeni, însă doar puțini au cunoscut-o cu adevărat pe femeia care a găsit leacul împotriva îmbătrânirii.

Doctorul Dinu Sarafoleanu a fost cel care a stat alături de Ana Aslan timp de 8 ani, fiind medicul său personal, dar şi un bun prieten.

Ana Aslan
Ana Aslan

„O mână de om, pentru că era filiformă, de o sobrietate impecabilă, întotdeauna foarte bine şi cu gust îmbrăcată. Era de o mare feminintate şi printre multe altele era şi această grijă a aspectului. Deşi era o persoană în vârstă era tot timpul bine îmbrăcată, elagantă, parfumată şi avea o coafeză care venea în fiecare zi să îi aranjeze părul. Era o apariţie decentă, nestrigatoare la cer, sobră şi cu foarte multe elemente moderne”, a spus Constantin Bălăceanu-Stolnici.

În privința vestimentației, Ana Aslan arăta nu avea cusur, astfel că în garderoba sa se găseau numai haine de firmă, iar pe unele le comanda din Italia.

„Spunea: eu când eram tânără îmi dădeam salariul de internă pe o lună pentru o rochie frumoasă. Se coafa în fiecare zi, până în ultimul moment a avut o ţinută impecabilă, se îmbrăca cu precădere de la o casă de modă de la Milano. Foarte exigentă cu ţinuta colaboratorilor”, spune Theodora Poli Bărbulescu.

Ana Aslan şi-a dedicat întreagă viaţă descoperirilor în domeniul geriatriei, muncind chiar și 12 ore pe zi, însă îi plăcea să fie şi mondenă. Juca cărţi, ascultă muzică şi mergea la spectacole de balet. Aceasta şi-a ţinut viaţa personală departe de ochii presei, nu a avut copii şi nici nu a fost căsătorită niciodată. Apropiaţii spun că unul dintre motive pentru care nu a avut o familie este legat de muncă.

Cea mai invidiata femeie din Romania
Ana Aslan

Ana Aslan, târâtă 7 ani în procese

Tratamentul dezvoltat de Ana Aslan aducea în România Socialistă venituri de nu mai puțin de 17 milioane de dolari pe an. Însă tovarăşa Elena Ceaşescu a fost dintotdeauna extrem de deranjată de popularitatea „Profesoarei”. Așa că nu a fost o coincidență faptul că ambele au primit în în anul 1974 titlu de academician. Însă, deoarece a ajutat multe familii boiereşti, Ana Aslan a fost târâtă într-un proces îndelungat de către partidul comunist.

„Dacă studiezi evidenţa bolnavilor internaţi, a asistaţilor din căminul geriatrie, găseşti Catargii, Şuţu, Mihalache, Ghica. Le-a și oferit adăpost tuturor mai târziu”, spune Theodora Poli Bărbulescu.

În 1978, colegiul de partid i-a cerut să achite 1,5 milioane de lei, sumă care reprezenta contravaloarea unor taxe de spitalizare pe care aceasta nu le percepuse de la pacienții bătrâni și săraci. Au urmat șapte ani de procese care au început în 1981 și s-au încheiat abia către sfârșitul anului 1987. În cele din urmă, Ana Aslan a fost achitată cu 5 luni înainte să moară.

„Ana Aslan s-a stins la 20 mai 1988 la Spitalul Elias. I s-au refuzat ultimele dorinţe, de a fi îngropată în cavoul Kalindero-Danielopolu, unde deja erau mama şi fratele ei şi un unchi. Şi dorinţa de a fi înmormântată cu preot. Ana Aslan era credincioasă. A fost adusă într-un calm mortuar de la Elias la Cimitirul Belu, unde a avut loc o ceremonie laică, adică într-una se cânta marşul funebru de Chopin. Crucea de lemn a fost pusă de un anonim în mijlocul nopţii”, a mai spus fosta asistentă a profesoarei.

Ana Aslan a reușit să creeze primul medicament care încetinește îmbătrânirea, asta deoarece în întreaga sa viață a avut o singură frică, și anume frica de moarte. Cu toate acestea, tratamentul inventat de aceasta a rămas nemuritor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...