10 dintre cele mai importante invenții despre care nu știai că au autori români. Sunt folosite astăzi în toată lumea

Beatrice Dumitru 09.06.2022, 15:09
10 dintre cele mai importante invenții despre care nu știai că au autori români. Sunt folosite astăzi în toată lumea

România este țara cu o mulțime de oameni de știință de geniu în domeniul ingineriei, medicinei sau tehnologiei, care au contribuit la dezvoltarea lumii datorită obiectelor pe care le-au inventat. De aceea,  invențiile lor sunt folosite și în prezent și ne fac existența mai ușoară. Iată o listă cu unii dintre cei mai mari inventatori români.

Cele mai importante invenții cu autori români

De-a lungul timpului, în România s-au rematcat o mulțime de oameni de știință care au uimit lumea cu invențiilor lor. Printre inventatorii români de top se numără Traian Vuia, Anghel Saligny sau Petreche Poenaru. Dar cine a inventat insulina, vaccinul împotriva holerei sau avionul cu reacție?

10. Diorama – Grigore Antipa

Diorama este o reprezentare spațiala a unei porțiuni de peisaj, în care se expun, în muzee, animale împăiate, manechine și diverse alte obiecte asemănătoare, cu scopul de a prezenta un ecosistem și de a crea impresia unui peisaj real. Cel care s-a gândit prima dată la acest lucru a fost naturalistul Grigore Antipa, biolog, zoolog și ecolog și cel care a pus bazele Muzeului Național de Istorie Naturală din București, care îi și poartă numele.

Datorită prezentării deosebite, numeroase muzee europene și din SUA au solicitat sprijinul savantului român pentru organizarea colecțiilor lor muzeistice.

9. Tunul Basilic – Orban

Un inginer pe nume Urban sau Orban a fost specialist în construirea de tunuri, arme care în perioada Imperiului Otoman reprezentau o noutate în tehnica de luptă. Urban a constuit în premiera un tun enorm, botezat “tunul Basilic”, măsurând peste opt metri lungime și cu un diametru de aproximativ 75 de centimetri, care era capabil să lanseze un proiectil de 544 kilograme, la o distanță de aproape doi kilometri. Tunul lui Urban nu avea precizie, încărcarea sa dura trei ore, ghiulele erau puține și arma s-a prăbușit sub reculul propriu după numai șase săptămâni. Cu toate acestea, instrumentul a reprezentat un model pentru cei care au proiectat ulterior tunuri de mare putere, lăsând moștenire principiului său de funcționare.

10 dintre cele mai importante invenții despre care nu știai că au autori români. Sunt folosite astăzi în toată lumea
Ştefan Odobleja este considerat părintele ciberneticii.

8. Cibernetica  – Ștefan Odobleja

Se datorează în mare parte unui om prea puțin cunoscut în România: Ștefan Odobleja. El a creat conceptul de „cibernetică“. Aceasta vorbește despre controlul prin retroacțiune, iar termenul s-a răspândit cu precădere în sistemele digitale, dar nu se limitează la atât. Cibernetica se ocupă de modul în care un sistem prelucrează informațiile și reacționează la acestea. Medicul Ștefan Odobleja publica în 1929 studiul “Metoda de transonanță toracică” în care enunța pentru prima oară legea reversibilității, notează descoperă.ro.

7. Pila Karpen – Nicolae Vasilescu-Karpen

O pilă electrică, de productie românească, furnizează energie de 72 de ani, fără întrerupere și a fost inventată de Nicolae Vasilescu-Karpen, care a declarat cu o jumătate de secol în urmă că aceasta va funcționa veșnic.

„Pila termoelectrică cu temperatură uniformă”, cunoscută sub numele de „Pila lui Karpen”, a fost realizată în 1950. Aparatul este, de fapt, un perpetuum mobile, adică un dispozitiv care generează energie la nesfârșit fără intervenție din exterior.  Din 2013 se află expusă la Muzeul Național Tehnic „Prof.ing. Dimitrie Leonida” din București.

6. Scaunul ejectabil – Anastase Dragomir

Anastase Dragomir a conceput în anul 1928 primul scaun ejectabil pentru avioane, care a salvat mii de vieţi în ultimii 94 de ani. Acesta avea un sistem menit să salveze atât viaţa piloţilor, cât şi a pasagerilor, în caz de accidente aviatice.

Pe 3 noiembrie 1928, Anastase Dragomir a depus cererea de brevet numită „Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne”, iar doi ani mai târziu a obţinut brevetul care confirma că este primul om din lume care a conceput un sistem de detaşare a scaunului dintr-o aeronavă. Invenţia a fost experimentată prima dată pe 28 august 1929, la Paris.

5. Stiloul – Petrache Poenaru

Petrache Poenaru a fost un susţinător al Revoluţiei de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. După înfrângerea acestuia, a plecat la Paris pentru a-și continua studiile la Ecole Polytechnique, ajungând să inventeze, în 1827, un instrument de scris care a revoluționat lumea, cunoscut în prezent drept stilou. Tocul cu rezervor al lui Poenaru elimina zgârieturile de pe hârtie și scurgerile nedorite de cerneală.

4. Vaccinul antiholeric – Ioan Cantacuzino

După ce s-a întors de la studii de la Paris, Ion Cantacuzino a fost numit profesor de medicină experimentală la Facultatea de Medicină din București și director general al Serviciului Sanitar din România. Acesta a înființat Institutul de Seruri și Vaccinuri, care astăzi îi poartă numele și a desfășurat o bogată activitate de cercetare privind vibronul holeric și vaccinarea antiholerică. De asemenea, el a pus la punct o metodă de vaccinare împotriva holerei, numită “Metoda Cantacuzino”.

Ion Cantacuzino s-a ocupat de imunizarea trupelor române împotriva holerei în timpului celui de-al Doilea Război Balcanic ,cu un vaccin pe care tot el îl descoperise. Datorită lui, România a fost a doua țară din lume care a introdus vaccinarea nou-născuților împotriva tuberculozei.

3. Gerovital – Ana Aslan

Ana Aslan a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice, folosid-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital sau vitamina H3. Produsul geriatric a fost preparat în anul 1952 și brevetat în peste 30 de țări. În același an a fost înființat Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, fiind singurul din lume la acea vreme. Printre pacienții clinicii s-au numărat Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin sau Claudia Cardinale.

2. Avionul cu reacție – Henri Coandă

Henri Coandă s-a remarcat odată cu realizarea primului avion cu reacție din lume, în anul 1910. Avionul inventat de acesta avea o lungime de 12,5 metri și o avengură a celor două aripi de 10.3 metri. Henri Coandă a locuit în Franța în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a lucrat pentru Germania la construirea unui sistem de propulsie pentru sănii, bazat pe motorul cu reacție din 1910.

Avionul său a fost remarcat la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris, în 1910, unde au fost expuse cele mai noi piese de aviație.

1. Insulina – Nicolae Păulescu

Tratamentul pentru diabet, una dintre cele mai răspândite boli cronice, există datorită unui român. Nicolae Păulescu a descoperit în 1921 că nivelul glucidelor din organism este determinat de insulină, hormon secretat de pancreas. În momentul în care nivelul insulinei din organism scade ori dispare, atunci crește nivelul glucidelor și determină apariția diabetului.

Descoperirea insulinei a însemnat salvarea de la moarte a nenumărate vieţi, însă invenția le-a adus Premiul Nobel pentru Medicină, în 1923, canadienilor Frederick G. Banting şi lui John J. R. Macleod și nu lui Nicolae Păulescu, ceea ce a stârnit multe controverse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...