EXCLUSIV

Ce este Roxadustat, substanța cu care a fost descoperită Simona Halep în organism? Medic sportiv: „Substanța asta este de vreo 10-11 ani, nu este o apariție nouă. E clar pe lista antidoping însă. Mai degrabă a fost o eroare umană” EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 21.10.2022, 18:06
Ce este Roxadustat, substanța cu care a fost descoperită Simona Halep în organism? Medic sportiv: „Substanța asta este de vreo 10-11 ani, nu este o apariție nouă. E clar pe lista antidoping însă. Mai degrabă a fost o eroare umană” EXCLUSIV

Momente dificile pentru Simona Halep! Fostul lider mondial a fost depistat pozitiv cu o substanță interzisă în timpul turneului US Open din acest an. Impact.ro a stat de vorbă cu un medic sportiv pentru a afla ce efecte produce substanța cu care a fost depistată celebra sportivă în organism și de ce medicii ei nu au evitat asta deși era interzisă de 10 ani.

Ce efecte are Roxadustat, substanța cu care s-ar fi dopat Simona Halep

Simona Halep traversează o perioadă extrem de dificilă în carieră, după ce a fost testată pozitiv la un test anti-doping pentru turneul american US Open de anul acesta.

Sportiva noastră s-ar fi dopat la US Open, cunoscutul turneu de Grand Slam, la partida cu Daria Snigur. Meciul a fost pierdut de româncă, cu scorul de 2-6, 6-0, 4-6. Iată ce a declarat un medic sportiv despre efectele substanței cu care a fost depistată Simona Halep.

„Treaba este destul de simplă, în momentul de față dacă ești găsit cu un metabolit pur și simplu sportivul este vinovat.

Legea antidoping este dură, nu este deloc prietenoasă și de aceea și sportivii au staff-uri și de aceea în medicina sportivă este foarte foarte importantă tot acest act de medicație, de susținere a efortului care trebuie să fie în concordanță cu listele antidoping.

Lucrurile sunt destul de clare și lucrurile care sunt în corpul unui sportiv este responsabilitatea lui absolută, din acest punct de vedere sportivii au medici familiarizați cu această listă. În momentul în care faci o medicație de susținere a efortului, dar și o medicație de susținere a unor patologii, ține cont de listă.

Interesant este că substanța asta este de vreo 10-11 ani, nu este o apariție nouă. Probabil nu a fost neaparat ideea de a trișa, cred că mai degrabă a fost o eroare umană. S-a folosit pentru nu știu ce patologie o cantitate relativ mică din respectivul produs și s-a ajuns la momentul acesta.”, a declarat specialistul pentru Impact.ro.

Substanța este prezentă în mai multe medicamente?

Medicul Alin Popescu susține că substanța este prezentă în nuumeroase medicamente.

„Da,  eu văd așa. Mai ținem minte de cazul Andreea Răducanu de la Olimpiadă? Ceva similar, substanța cu care a fost prinsă Andreea atunci a fost si scoasă de pe lisa de substante interzise. Cam acelasi lucru, a fost mai degrabă o eroare decât o intenție de a trișa. La nivelul acesta de top 3 mondial îmi place să cred că nu iei după ureche.” spune Alin Popescu, medic sportiv.

„Nu cred că stătea creșterea performanței în această administrare. E clar pe lista antidoping însă. Ar fi interesant de vorbit cu medicii ei.”, a mai precizat specialistul.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...