Fără copii ale actelor la instituţiile publice? Legea care i-ar scăpa pe români de această grijă

Ana Anitoiu, Narcisa Tomulescu 23.05.2021, 13:26
Fără copii ale actelor la instituţiile publice? Legea care i-ar scăpa pe români de această grijă

Copiile actelor cerute de instituțiile publice ar putea deveni de domeniul trecutului. O lege i-ar putea scăpa pe români de această grijă, dacă va intra în vigoare. Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a declarat sâmbătă că este posibil să se renunțe la dosarul cu șină până la finalul acestui an.

Legea ce i-ar putea scăpa pe români de copii ale actelor pentru instituțiile publice

Deputatul PNL George Tuţă a depus în Parlament un proiect de lege ce i-ar putea scuti pe români de multe bătăi de cap. Dacă va intra în vigoare, legea le va interzice instituțiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale să ceară persoanelor fizice sau juridice, pentru soluţionarea unui serviciu public, copii după avize sau alte documente emise de instituţii publice ori organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

De altfel, copiile actelor cerute există deja în baze de date existente la nivelul altor autorităţi publice. Prin urmare, pentru obținerea lor este nevoie doar de un transfer electronic. Astfel, Instituțiile publice vor fi nevoite să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a lor.

Fara copii ale actelor la institutiile publice? Legea care i-ar scapa pe romani de aceasta grija
Copii ale unor acte

Inițiatorul legii: ”Vreau să forțez administrația publică să găsească soluții”

Deputatul PNL George Tuţă a declarat că prin această propunere legislativă vrea să forțeze administrația publică să găsească soluții ca să repare o ”aiureală administrativă” ce ține de trei decenii.

”Spre exemplu, serviciul de parcări de reședință din multe orașe nu va mai avea voie să solicite copii după acte de la acei șoferii care doresc să își prelungească un contract de închiriere. Azi, solicitantul trebuie să aducă o copie de buletin și una de talon pentru a dovedi că locuiesc la adresă și au dreptul la loc de parcare. Or, toate aceste informații sunt deja în posesia statului român. Care fie nu știe unde să le caute, fie îi este mai comod să vi le ceară iar și iar în fiecare an”, a adăugat politicianul.

Florin Cîțu: ”Cred că putem să scăpăm de dosarul cu şină mai repede de finalul anului”

La rândul lui, prim-ministrul a declarat, sâmbătă, că românii ar putea să scape de dosarul cu șină mai repede de sfârșitul acestui an. Florin Cîțu a precizat că Ministerul Finanţelor a luat măsuri ce arată că digitalizarea se poate face foarte repede.

”Nimeni nu credea anul trecut că putem să conectăm casele de marcat după ce acest proiect a stat vreo 13 ani prin sertare la Ministerul de Finanţe. Azi, avem peste 30.000 de case de marcat conectate într-o perioadă de criză. Eu cred că putem să scăpăm de dosarul cu şină mai repede de finalul anului. Am arătat că se poate. Mă aştept de la miniştri ce am făcut anul trecut să facă şi anul acesta.

Anul trecut am făcut paşi importanţi şi vă dau câteva exemple: sistemul de popriri, acum avem sistem electronic în care dacă ai făcut o plată, celelalte se eliberează, plata taxelor prin ghişeul.ro, anul trecut am făcut ca toate taxele să se plătească prin ghişeul.ro, lucrul cu trezoreria se face la distanţă, acum nu trebuie să mai mergeţi la ANAF, identificarea pentru un cont la ANAF se face la distanţă. Se pot face lucruri peste noapte”, a spus Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe