Florin Cîţu, avertisment după relaxarea restricţiilor: “Dacă vaccinarea nu merge în direcția corectă, putem trage și frâna de mână”

Ana Ionescu 14.05.2021, 15:36
Florin Cîţu, avertisment după relaxarea restricţiilor: “Dacă vaccinarea nu merge în direcția corectă, putem trage și frâna de mână”

Aflat într-o vizită la Suceava, premierul Florin Cîţu a ținut să dea un avertisment românilor, după relaxarea restricțiilor. Şeful Executivului își dorește cât mai repede revenirea la o viață normală în România, însă atrage atenția că vaccinarea este extrem de importantă în acest sens.

Ce avertisment a făcut Florin Cîţu după relaxarea restricțiilor

Premierul Florin Cîţu s-a arătat optimist în ceea ce privește atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. Tocmai pentru că rezultatele campaniei de vaccinare anti-covid sunt bune, iar numărul persoanelor care se imunizează este în creștere, restricțiile vor fi relaxate în mai multe etape. Premierul a mărturisit însă că în cazul în care aceasta relaxare vă duce la o scădere a numărului de persoane vaccinate se poate “trage și frâna de mâna”

“Urmează cealaltă bornă, de 1 iunie și se va întâmpla dacă vom avea o rată de vaccinare foarte bună. Acum am venit cu măsuri mai repede pentru a le arăta românilor că merită să te vaccinezi. Dacă vaccinarea nu merge în direcția corectă, putem trage și frâna de mână, nu putem să ne jucăm”, a afirmat Florin Cîțu.

Întrebat ce înseamnă că “se va trage frâna de mână”, premierul a explicat ca următoarele etape de relaxări se vor face mai încet.

“Adică să venim mai încet cu aceste măsuri de relaxare. Ne-am gândit foarte atent la măsurile pe care le-am luat. Știm că este foarte ușor să elimini niște lucruri și foarte greu să le pui la loc iar. Vrem să nu mai fie mască până la finalul anului, dar contează foarte mult numărul de persoane vaccinate”, a precizat premierul.

Florin Citu, avertisment dupa relaxarea restrictiilor
Florin Citu, avertisment dupa relaxarea restrictiilor

Din 15 mai, fară masca de protecție în spaţiile deschise

Joi seară au fost anunțate principalele relaxări ce vor fi implementate în următoarea perioadă. Astfel că începând cu 15 mai purtatul măștii de protecție nu va mai fi obligatoriu în spaţiile deschise neaglomerate, cu excepția piețelor sau târgurilor. De asemenea, tot de la această dată vor fi eliminate restricțiile de noapte.

“Am avut mai multe scenarii, am discutat și cu domnul președinte și am zis să extindem puțin indicatorii la care ne uităm și dacă vom avea rezultate mai bune la acești indicatori, vom lua măsurile mai devreme. A fost un cumul de factori, dar am văzut că a mers mai bine valul 3 decât ne așteptam. Rata de pozitivare scăzut mai rapid decât ne așteptam, în corelație cu campania de vaccinare mai bună. Avem deja, de câteva zile, peste 100.000 de persoane care se vaccinează zilnic și în acest context am spus că e momentul să luăm această decizie”, a spus Cîțu.