Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că nu va fi de acord ca inspectorii fiscali de la Direcție Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să fie înarmați, așa cum prevede un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul de Finanțe.
„E o prostie și rămâne o prostie. Dacă te duci într-un control, undeva, suni Poliția, Jandarmeria. Asta nu de astăzi, ci de când s-a înființat. Astăzi s-a descoperit această tâmpenie. Cineva și-a dorit să aibă pistol, de la ANAF. Nu o aibă nimeni niciun pistol. Au probleme, cer suport de la Jandarmerie și de la MAI. Tragi după camioane, ești John Wayne?”, a afirmat premierul la o conferință de presă.
Ministerul Finanțelor, Marcel Boloş, anunțase anterior că inspectorii antifraudă din cadrul ANAF vor avea dreptul să poarte arme.
Asta după ce un proiect de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost pus în dezbatere publică de Guvernul României pe 24 februarie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Propunerea legislativă are ca scop să micșoreze evaziunea record a României între statele membre ale Uniunii Europene și să urmărească transporturile de mărfuri care tranzitează România sau a căror destinație este un punct vamal care nu se află la granița țării. Pentru a limita evaziunea și a controla traseul mărfurilor după ce intră în România, Guvernul României vrea să întărească Direcția Antifraudă din cadrul ANAF.
Scopul proiectului de ordonanță de urgență este ca reorganizarea Fiscului să aducă mai multe fonduri la bugetul public, așa cum reiese din proiectul de lege semnat de Marcel Ciolacu, premierul României. „Astfel încât colectarea impozitelor să fie mai eficientă în raport cu obiectivul de a crește raportul venit – PIB și de a reduce decalajul fiscal la TVA”, se precizează în proiectul de Ordonanță de Urgență.
„În cadrul, Agenției se înființează Direcția generală antifraudă fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuții de prevenire, descoperire și combatere a actelor și faptelor de evaziune fiscală și fraudă fiscală”, se precizează în noul proiect de ordonanță de urgență.
Cuvântul introdus în plus față de OUG nr. 74/2013 care reglementează activitatea ANAF este „descopere” fapte de evaziune și fraudă fiscală. Asta va permite Direcției Generale Antifraudă Fiscală să facă anchete fiscale fără a fi necesară pornirea unei anchete penale pentru astfel de fapte, conform analizei experților din domeniu consultați de impact.ro.
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte inclusiv armament sau să beneficieze de protecție gratuită în timpul controalelor, conform proiectului de ordonanță de urgență. Astfel, Personalul Agenției din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală inspectorii pot beneficia „după caz, armament și alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecție și comunicare, care se atribuie gratuit”.
Conform informațiilor obținute de impact.ro, armamentul ar fi necesar în special la controalele în teren a documentelor și a situațiilor raportate prin sistemele e-Transport și e-Sigiliu.