Facturile s-ar putea dubla de la 1 aprilie. La ce trebuie să fie atenți românii

Ana Anitoiu 09.02.2022, 16:03
Facturile s-ar putea dubla de la 1 aprilie. La ce trebuie să fie atenți românii

Facturile s-ar putea dubla de la 1 aprilie, după ce se va încheia perioada de plafonare și compensare. Cei care vor să nu fie surprinși atunci când vor veni sumele de plată pentru consumul de curent electric și gaze naturale trebuie să fie foarte atenți la un anumit detaliu în această perioadă.

Cu cât ar putea crește facturile la curent electric și gaze naturale

Conform președintelui Asociației „Energia Inteligentă”, Dumitru Chisăliță, începând cu data de 1 aprilie, facturile ar putea crește chiar cu până la 120% la gaze naturale, pentru consumatorii casnici, și cu până la 70% pentru energie electrică.

„De la 1 aprilie, așa cum stau lucrurile în momentul de față în eliminarea plafonării și a compensării care se finalizează în 31 martie 2022, avem practic o creștere alarmantă a facturilor la gaz și energie.

În perioada asta cât am avut un preț plafonat noi ne-am confruntat de fapt cu mai multe rânduri de creștere a prețului, atât la gaz cât și la energie. La gaze naturale, până în momentul de față în jur de 60% a fost creșterea de preț față de perioada similară a anului trecut. La energie electrică circa 70% a fost această creștere.”, a spus Dumitru Chisăliță, la Antena 3.

Facturile s-ar putea dubla de la 1 aprilie
Facturile la curent electric si gaze naturale ar putea creste

La ce trebuie să fie atenți oamenii ca să nu le crească enorm facturile

De asemenea, președintele Asociației „Energia inteligentă” a avertizat că oamenii trebuie să fie atenți la facturile ce vin odată cu o notificare tacită a prelungirii contractului cu furnizorul.

„Ne găsim în situația în care multe dintre contractele de gaz și energie expiră, iar ele se încheie aproape tacit. Multă lume nu își dă seama că acele notificări care ajung acasă de la furnizor înseamnă de fapt modificarea contractului pentru următorul an, modificare care vine cu prețuri mult mai mari decât erau anul trecut.”, a explicat el.

Un bloc fără niciun consumator, factură exorbitantă

Între timp, în țară au fost trimise facturi greșite. De exemplu, asociația de proprietari a unui bloc din Galați în care nu mai există niciun consumator la sistemul comun de alimentare cu gaze a primit la data de 31 ianuarie o factură în valoare de 1.160 de lei, pentru un consum estimat de 4.870,8 kWh.

Factura a fost emisă în ciuda faptului că asociația de proprietari i-a cerut companiei Distrigaz Sud Rețele, membră a grupului ENGIE in România, să ridice contorul comun, deoarece ultimul consumator se debranșase pe 19 ianuarie. În cele din urmă, factura a fost stornată.

De o astfel de surpriză a avut parte la finalul lunii ianuarie și o pensionară din Brăila, care a primit o factură de 1.252 de lei la energie electrică, în ciuda faptului că obișnuia să plătească în medie câte 50 de lei pe lună pentru consumul din garsoniera în care locuiește singură. În cazul ei, totul a pornit de la un contor defect.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...