Faci supă de găină bătrână? Pune bicarbonat de sodiu sau înfige un cui ruginit în ea. Trucul care nu apare în cărțile de bucate

Ana Anitoiu 22.10.2020, 13:29
Faci supă de găină bătrână? Pune bicarbonat de sodiu sau înfige un cui ruginit în ea. Trucul care nu apare în cărțile de bucate

Supa de găină bătrână, pregătită după o rețetă săsească, este delicioasă și hrănitoare. Un truc cu bicarbonat de sodiu sau un cui ruginit înfipt în carne are un efect uluitor.

Ce ingrediente sunt necesare pentru supa de găină bătrână:

  • găină bătrână, cu destulă grăsime
  • 4 rădăcini de pătrunjel crestate pe lung
  • 4 morcovi tăiați pe lung
  • rădăcină mică de ţelină, tăiată în bucăți potrivite
  • 3 cepe întregi, curățate de coajă
  • Sare
  • frunze de pătrunjel tocate

La această rețetă se folosește un cui mare ruginit, ce se înfige în pieptul de găină. Scopul este de a frăgezi carnea. Se mai pot folosi o linguriţă de inox sau bicarbonat de sodiu.

Supa cu taietei.
Supa cu taietei.

Cum se pregătește supa de găină bătrână

Înainte de toate, se pregătește găina. Aceasta se taie în bucăți. Apoi, se ia o oală de 10 litri, fără capac, și se pun la fiert în ea bucățile de carne de găină, în apă rece, cu o linguriţă de sare.

Se lasă carnea la fiert, la foc mediu, pentru două sau chiar trei ore. Se adună spuma de la carne, de fiecare dată când se formează.

Un truc inedit, pentru această rețetă, pentru frăgezire, este înfigerea unui cui ruginit în pieptul găinii, înainte de tăierea în bucăți. Alții aleg să pună una sau mai multe lingurițe din inox în oala în care fierbe găina sau o linguriță de bicarbonat de sodiu.

Când, în sfârșit, carnea de găină a fiert bine, se adaugă ceapa, țelina, morcovii și rădăcina de pătrunjel. Se lasă totul la foc mic și se acoperă cu un capac, dar doar pe o jumătate. Acum, dacă mai este nevoie, se mai poate completa cu apă. După aceea, când a fiert și zarzavatul, se mai adaugă sare, după gust.

Supa de găină bătrână se serveşte mai ales cu tăieţei de casă. Se ia supa de pe foc. Se strecoară de carne şi zarzavat.

Apoi, din carnea de găină fiartă se mai poate face un fel de mâncare. Se pot tăia bucățile mai mici și se dau la cuptor. Apoi, după ce carnea se rumenește, se servește lângă zarzavatul scos din supă.

Tăieţeii de casă se pregătesc cel mai bine cu ouă de casă. Înainte de a se pune la fiert în zeama fierbinte, trebuie să fie răsfirați pe masă sau pe un tocător de lemn, ca să se poată usca bine. Apoi, în bolul cu supă, alături de tăieței, se pot pune și frunze tocate de pătrunjel.

Rețeta de supă de găină bătrână a fost culeasă de Claudia-Romana Ristea. Aceasta se pregătea mai ales la mesele de sărbătoare ale sașilor și în special la nunți. Se servea supa cu tăieței la felul I, iar carnea și zarzavatul din supă la felul doi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...