Facebook ”se duce în cap”: a început restructurarea, Mark Zuckerberg a dat drumul la concedieri

Gabriel Peneș 30.09.2022, 12:07
Facebook ”se duce în cap”: a început restructurarea, Mark Zuckerberg a dat drumul la concedieri

Facebook ”se duce în cap”. Cunoscuta rețea socială dă înapoi, după ani de creștere explozivă. Compania Meta, ce deține Facebook are probleme financiare, iar Mark Zuckerberg, șeful afacerii, trebuie să ia măsuri dure pentru a împiedica o degringoladă. De altfel, în 2022, și averea lui Zuckerberg a scăzut la jumătate, semn că lucrurile la Meta și, automat, la Facebook nu mai sunt colorate în roz, ca altădată.

Facebook ”se duce în cap”: a început restructurarea

Compania Meta, care deține Facebook, Instagram, WhatsApp și Oculus, a avut parte de 12 luni tumultoase după ce Zuckerberg a anunțat că va deveni o companie „metavers” și apoi a demarat o campanie viguroasă sub noul brand.

Facebook a ajuns chiar să raporteze prima scădere a numărului utilizatorilor, pierzând aproximativ de un milion de utilizatori activi în ultimul trimestru din 2021. Profitul net al lui Meta a scăzut cu 36%, adică peste 3 miliarde, în trimestrul al doilea, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut.

Compania a anunțat în aprilie că a cheltuit aproape 10 miliarde pentru investiții în metavers în 2021, adică aproximativ 50% din cheltuielile de capital. Meta a apreciat că în aprilie lucrau cam 10.000 de oameni la proiecte metavers.

„Afacerile metavers nu vor fi pentru noi un contributor important până mai târziu în acest deceniu, probabil este realist că în acest deceniu se va clădi fundația, iar în anii 2030 vor contribui semnificativ la profiturile acestei companii”, a spus Zuckerberg la adunarea anuală a acționarilor din luna mai, scrie engadget.com.

Mark Zuckerberg a dat drumul la concedieri

Grupul Meta a pornit un program prin care vrea să reducă în următoarele luni cheltuielile cu cel puțin 10% și va continua și pe termen mai lung cu reducerile, mai scrie aceeași sursă citând Wall Street Journal. După ce multe companii din Silicon Valley au angajat în ritm alert în pandemie, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade.

Compania și-a văzut creșterea mult încetinită, dar numărul de angajați la final de iunie era de 83.000, cu 32% mai mulți decât acum un an. Acum, însă, ea este în plin program de reducere a cheltuielilor totale. Ca parte a acestui program se fac reorganizări intense în diverse departamente și se renunță la angajați care au apoi o lună timp pentru a-și găsi alt rol într-una dintre diviziile grupului Meta.

„Am sperat că economia va fi mult mai stabilizată deja, dar din ce putem observa nu se întâmplă deloc acest lucru, așa că trebuie să avem un plan conservator”, a mai spus Zuckerberg.

Iar în plan sunt preconizate tăieri mai consistente care vor veni și prin reducerea bugetelor de consultanță, spre exemplu, dar cea mai importantă parte a tăierilor de cheltuieli va veni din reducerea numărului de angajați. De altfel, încă din luna iulie, compania a cerut șefilor de departamente să identifice angajații cu „performanțe scăzute” pentru a-i pune „pe liber”, mai scrie sursa citată.

Însuși Mark Zuckerberg a început anul cu o avere de 125 de miliarde, conform Bloomberg Billionaires Index. Dar de atunci a ajuns la „doar” 55,3 miliarde de dolari, mai mult de o jumătate din avere „topindu-se”. Acest lucru nu este, totuși un fapt neobișnuit câtă vreme o bună parte din averea totală a creatorului Facebook depinde de fluctuațiile la bursă ale acțiunilor pe care le are în afacerea pe care o conduce.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....