Cenzura pe Facebook face victime: cum a discriminat și a lăsat oamenii fără dreptul la liberă exprimare

Gabriel Peneș 23.09.2022, 13:05
Cenzura pe Facebook face victime: cum a discriminat și a lăsat oamenii fără dreptul la liberă exprimare

Cenzura pe Facebook face deja parte din realitatea utilizatorilor acestei platforme de social media. Folosirea unor cuvinte sau expresii aflate pe „lista neagră” a algoritmilor ce moderează conținutul postărilor ori raportarea altor utilizatori poate duce la suspendarea contului pe diferite perioade de timp. Facebook și-a manifesta, însă, în mod diferit cenzura în timpul violențelor israelo-palestiniene din Fâșia Gaza, din primăvară.

Cenzura pe Facebook face victime

Un raport extern făcut public de compania Meta a ajuns la concluzia că Facebook a cenzurat în mod discriminatoriu postările făcute de israelieni, pe de o parte și de palestineni, pe de alta, în timpul violențelor ce au avut loc între cele două părți în luna mai, scrie engadget.com.

Raportul, realizat de Business for Social Responsibility (BSR), a concluzionat că atât Facebook, cât și Instagram, ambele aparținând de Meta, au incălcat dreptul palestinienilor la liberă exprimare.

„Pe baza datelor analizate, a examinării cazurilor individuale și al altor materiale, acțiunile Meta din mai 2021 par să fi avut un efect contrar drepturilor omului în privința dreptului utilizatorilor palestinieni la libertate de expresie, de adunare, de manifestare politică și de nediscriminare. De aceea, capacitatea palestinienilor de a difuza informații despre experiența lor în timpul acelui conflict a fost diminuat”, se scrie în raportul menționat.

Cum a discriminat și a lăsat oamenii fără dreptul la liberă exprimare

Raportul mai menționează că după examinarea cazurilor individuale s-a descoperit că „unele conturi israeliene au fost, de asemenea, suspendate sau restricționate în acea perioadă”. Dar documentul precizează că numărul acestor situații a fost disproporționat în raport cu cel al conturilor palestinienilor.

Același raport mai punctează că Meta are un instrument intern ce detectează „discursul ostil” în limba arabă, dar nu are o „unealtă” identică și pentru ebraică. În plus, sistemele Meta și moderatorii platformelor sociale au cunoștințe reduse în privința specificului limbii arabe folosită de palestineni.

Drept consecință, multe conturi de utilizatori au fost suspendate ori le-au fost șterse postări în mod eronat de pe Facebook și Instagram. Măsurile au rămas în vigoare pentru acei utilizatori care nu au reclamat companiei greșeala făcută.

Ca răspuns la concluziile raportului, Meta a anunțat că își va actualiza cât de curând unele politici și proceduri. Compania a mai precizat că a fost demarat și un proces de clasificare a dialectelor arabe specifice pentru conținutul scris. Acesta va schimba procesul intern prin care se va ajunge la îndepărtarea unor postări din cauza unor cuvinte sau expresii greșit înțelese până acum.

Se va revizui și abordarea pe care compania o are vizavi de vizibilitatea redusă a conturilor ce abordează anumite subiecte. Mulți utilizatori de Instagram s-au plâns, tot primăvara trecută, că au avut restricții în postarea de subiecte despre Palestina. În plus, rezultatele căutărilor despre acel subiect a fost mult diminuată.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....